Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Відбулась презентація книги про Вселенського патріарха Варфоломія

    В офіційній резиденції Предстоятеля Православної Церкви України 11 червня відбулась презентація книги про унікальну людину, яка вже три десятиліття несе служіння Першого серед Предстоятелів Православ’я – про Вселенського Патріарха Варфоломія. Це видання – український переклад книги архідиякона Іоана Хрисавгіса, богословського радника Його Всесвятості, «Варфоломій: Апостольська місія. Пророче бачення».

    Про це повідомляється на сайті ПЦУ та сторінці предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія у Фейсбуці.

    «Ця книга – ніби мозаїчний образ, в якому з окремих поглядів на особу і діяльність Вселенського Патріарха Варфоломія для читача складається глибока, об’ємна картина постаті нашого сучасника, Предстоятеля Церкви-Матері, ієрарха, лідерство і прозорливість якого, мужність та непохитність дозволили розв’язати так зване українське церковне питання, довершити столітній шлях боротьби включенням Православної Церкви України до Диптиху Помісних Церков», – сказав предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній розпочинаючи презентацію.

    «Презентація цієї книги відкрила низку церковно-державних заходів, присвячених запланованому цьогоріч візиту Його Всесвятості до України з нагоди 30-річчя відновлення незалежності нашої держави. А тому урочиста зала Митрополичої резиденції була наповнена поважними гостями – представниками різних Церков, релігійних організацій, послів і дипломатів, представників органів державної влади та благодійних організацій», – йдеться у дописі митрополита Епіфанія у Фейсбуці.

    Фото: ПЦУ

    У презентації взяли участь Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній, Блаженніший Святослав, Верховний архієпископ Києво-Галицький – Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви, Його Преосвященство Віталій Кривицький – правлячий єпископ Києво-Житомирської дієцезії Римо-Католицької Церкви, Його Преосвященство Михаїл (Аніщенко) – єпископ Команський, Екзарх Вселенського Патріарха в Києві, архієпископ Вишгородський Агапіт – намісник Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря, Елена Летісія Мікусінскі – Надзвичайний і Повноважний Посол Аргентини в Україні, Олена Богдан – голова Державної служби України з етнополітики та свободи совісті, Василь Боднар – заступник Міністра закордонних справ України, екс-Генеральний консул України в Стамбулі, Григорій Комендант – голова Українського Біблійного товариства, Олександра Гуменна – в.о. президента Національного університету «Києво-Могилянська академія», Неля Куковальська – директор Національного заповідника «Софія Київська» та Лідія Лозова – перекладачка книги, провідна співробітниця науково-виробничого об’єднання «Дух і літера».

    Модерував захід Костянтин Сігов, директор видавництва «Дух і літера», консультант з питань релігії та стратегічного планування ДЕСС.

    Дату презентації теж вибрали не випадково. Саме 11 червня за новоюліанським календарем Вселенський Патріарх відзначає День свого небесного покровителя святого апостола Варфоломія, який був одним із дванадцяти учнів Христових.

    Завзяття Патріарха Варфоломія подібне до апостольського і є прикладом та зразком для наслідування. Для нас же символічно, що його першосвятительське служіння триває стільки ж, скільки ми маємо відновлену Українську незалежність – 30 років, – йдеться на сторінці предстоятеля ПЦУ.

    Фото: ПЦУ

    Митрополит Епіфаній у своїй передмові до цієї книги згадав незабутні для нього моменти зустрічей із Патріархом Варфоломієм, його пророчі слова та побажання, які з Промислу Божого справдилися.

    Там є спогади і про Об’єднавчий Собор українського православ’я, і про створення єдиної Помісної Української Церкви, і про Патріарший і Синодальний Томос про автокефалію ПЦУ, і про її визнання з боку інших Церков-Сестер.

    «Усвідомлюючи, скільки через цей мужній крок (надання томосу, – ред.) довелося і ще доведеться у майбутньому потерпіти від супротивників і любителів неправди, Його Всесвятість не побоявся піти на нього, бо до цього кроку його спонукали любов і правда», – підкреслив митрополит Епіфаній.

    Митрополит Епіфаній нагадав, що два роки тому мав духовну радість з нагоди Дня тезоіменитства Його Всесвятості молитися разом з ним у Константинополі.

    Йому глибоко в душу запали слова з промови патріарха Варфоломія, де він цитував один вірш, порівнюючи Вселенську Патріархію зі світильником.

    «Вітри з різних сторін, а особливо з півночі, часто намагалися і намагаються загасити цей світильник – але він продовжує горіти і світити. Ці слова Патріарх промовляв крізь сльози, усвідомлюючи, можливо, як ніхто з нас не здатен, наскільки буйними є ці вітри і як важко, але необхідно зберегти вогонь і сяйво цього світильника. Тож нехай, за словами Святого Євангелія, «сяє світло ваше перед людьми, щоб вони бачили ваші добрі діла і прославляли Отця вашого Небесного» (Мф. 5: 16)», – підсумував митрополит Епіфаній.

    Нагадаємо «ВАРФОЛОМІЙ: Апостольська місія. Пророче бачення»: В Україні презентували книгу про Вселенського патріарха

    Найсвіжіше

    Популярне