Неділя, 12 Травня, 2024
Бiльше

    Архієпископ Австралії: Голос народу не завжди є голосом Бога

    «Плекаймо любов у своїх серцях, культивуймо її та передаваймо її важливість нашим дітям». З такою батьківською настановою звернувся архієпископ Австралії Макарій до вірних парафії святої Параскеви в передмісті Сіднея Блектаун, де він очолив Божественну літургію у Вербну неділю, 28 квітня.

    Як повідомляє Otrhodox Times, архієпископ отримав теплий прийом після прибуття до храму. Він освятив традиційні пальми, які потім були роздані прихожанам. Протягом усієї Божественної Літургії він проповідував, натхненний подією тріумфального в’їзду Господа нашого Ісуса Христа до Єрусалиму.

    Розповівши про святкову атмосферу, яка цього дня огорнула жителів Єрусалима, він швидко зауважив, що «тільки одна людина виглядала похмурою та замисленою, ніби відстороненою від сцени радості». Цією особою був Христос, зауважив архієпископ, оскільки він передбачив, що невдовзі після радісних вигуків ті самі люди вигукуватимуть «Розіпни Його».

    «Отці нашої Церкви, і в першу чергу святитель Іван Золотоустий, часто наголошують на тому, що голос народу не обов’язково є голосом Бога», – наголосив архієпископ. Він продовжив: «Сьогодні є люди, які дотримуються своєї думки щодо Церкви, незважаючи на те, що вони атеїсти». Хоча з усіх інших питань ми зазвичай покладаємося на експертів, на жаль, здається, що кожен має свою думку щодо питань, що стосуються Церкви та теології. Ця широка обізнаність і бажання кожного відстоювати свою думку призвели до того, що жителі Єрусалима за лічені дні перейшли від вигуків Осанна» до вигуків «Розіпни його» і вигуків «Кров його на нас і на дітях наших».

    Крім того, роздумуючи над пророчим значенням вигуку «кров його на нас і на дітях наших» для євреїв, архієпископ закликав вірних бути виваженими у своїх висловлюваннях і проявляти обережність, коли йдеться про винесення вироку і засудження інших. «Коли треба сказати добре слово, кажіть його, не думаючи, – закликав він. «А коли йдеться про те, щоб зробити добро, – додав він, – не думаймо про це двічі». «Але коли у нас виникає спокуса говорити погано, судити і звинувачувати ми всі повинні бути обережними, бо судити ближнього – це один з найтяжчих гріхів, засуджених Христом».

    Завершуючи своє слово, архієпископ висловив подяку за ласкаве запрошення та теплу гостинність. Він попросив усіх до єдності, любові та взаємоповаги, а також закликав Боже благословення на всі починання.

    Найсвіжіше

    Популярне