Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Предстоятель ПЦУ розповів деталі візиту Вселенського патріарха

    Візит Вселенського патріарха Варфоломія передбачає перебування і участь в державних та церковних заходах, богослужіння, зустрічі з вірними, що триватимуть кілька днів.

    Про це розповів сказав предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній в інтерв’ю для телеканалу “Прямий”, передає Релігійна правда.

    Він повідомив, що наприкінці травня створять оргкомітет з підготовки приїзду Вселенського патріарха до України, і тоді стануть відомі деталі його візиту.

    «Ми не забігаємо наперед. Бачимо, що ситуація з пандемією неоднозначна. Передбачити наперед, що буде навіть за кілька місяців, складно. Плануємо наприкінці травня створити оргкомітет з підготовки приїзду Вселенського Патріарха до України. Тоді вже будуть відомі деталі. Візит передбачає кількаденне перебування. Не тільки святкування 30-ї річниці відновлення Незалежності України, але й участь у богослужіннях, зустрічі й спілкування з вірними. Програма буде насиченою», — зазначив предстоятель Української Церкви.

    Митрополит Епіфаній наголосив, що візит матиме церковно-державний характер, бо Патріарх Варфоломій приїжджає на запрошення і Церкви, і держави.

    Раніше митрополит Епіфаній говорив, що візит Вселенського патріарха в Україну «приведе до більшого усвідомлення українців де є справжня українська православна церква, а де є російська православна Церква». Також візит патріарха Варфоломія в Україну продемонструє, що це канонічна територія ПЦУ, а не РПЦ, – запевнив митрополит Епіфаній.

    Нагадаємо 16 жовтня 2020 року, президент України Володимир Зеленський запросив Вселенського патріарха до України на 30-у річницю незалежності

    Одразу після цього в РПЦвУ почали говорити про проблеми в Україні, які на їхню думку спричинить цей візит. РПЦвУ не хоче, щоб Вселенський патріарх Варфоломій відвідав Україну і лякає релігійними протистояннями. Такі страхи московської церкви пов’язані із новою хвилею переходів до української церкви, яку може спричинити візит патріарха Варфоломія. Зокрема такої думки притримується митрополит РПЦвУ Антоній (Паканич). 

    Речник ПЦУ пояснив, що не  у компетенції моспатріархії вказувати українцям, чи запрошувати Патріарха Варфоломія. «Православний комуніст» від РПЦвУ Валентин Лукіяник провів кілька мітингів проти візиту патріарха Варфоломія в Україну. З усім тим Онуфрій відмежувався від нього і сказав, що не давав на такі акції благословення. Експерти РПЦвУ прогнозують, що із патріархом Варфоломієм приїдуть інші предстоятелі.

    Політолог Віктор Таран вважає, що візит Варфоломія засвідчить фіаско РПЦ у намаганні стати центром православ’я.  

    Найсвіжіше

    Популярне