Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    У Києві РПЦвУ помолилась за “напоумлення влади”, яка не скасувала “антицерковні закони”

    20 березня намісник Свято-Троїцького Іонинського монастиря Московського патріархату в Києві, архієпископ Російської православної церкви в Україні (УПЦ МП) Іона (Черпанов) розповів про страшні часи, які переживає моспатріархат в Україні, і що замість хресного ходу 21 березня віряни будуть молитися за “напоумлення влади”.

    Про це архієрей сказав в інтерв’ю проросійському ресурсу “Перший Козацький”.

    Служитель моспатріархату зауважив, що зараз його церква переживає не найкращий період свого існування – “адже досі не скасовані антицерковні закони”.

    “І були плани зібратися, помолитися, щоб Господь напоумив нашу владу про те, щоб ставлення до церкви, яка об’єднує більшість українців, змінилося. Про те, щоб влада виконувала Конституцію і не втручалася в справи церковні. Ми хочемо тільки одного, щоб ми могли спокійно жити, спокійно молитися і спокійно прославляти нашого Господа. Але пандемія внесла свої корективи і хресного ходу, швидше за все, Великим Постом не буде”, – констатував єрарх РПЦвУ.

    Іона (Черпанов) так і не назвав, де саме і хто забороняє вірянам Московського патріархату “спокійно жити і спокійно молитись”, при цьому, він порівняв владу із диявольськими силами, яку виганяють молитвою.

    Єрарх РПЦвУ підкреслив, що відміна хресного ходу “це добре, тому що ми знаємо, що “рід лукавий і перелюбний виганяється молитвою і постом”, а на Церкву, ворогує диявол, руками людей”, – підсумував Іона.

    Служитель Московського патріархату жодного слова не сказав про російсько-українську війну, про тисячі вбитих і сотні тисяч постраждалих від російського окупанта. Звісно, що він і не думає помолитись за напоумлення Владіміра Путіна, адже в окупованому Росією Криму та тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей, моспатріархат є панівною конфесією. Сам там, їхнє духовенство благословляє військових ЗС РФ на “захист батьківщини”.

    Нагадаємо, попри карантинні заходи, 21 березня відбулись антиурядові мітинги в декількох містах України, що мають окремі ознаки репетиції “чорногорського сценарію в Україні”. На вказаних демонстраціях віряни РПЦвУ несли плакати із політичними гаслами і негативними висловлюваннями щодо української влади.

    Духовенство та віряни РПЦвУ (УПЦ МП) занепокоєні через законопроєкти про колабораціонізм, про перейменування РПЦвУ і про військове капеланство. Судячи із плакатів на мітингу, віряни РПЦвУ впевнені що всі законні переходи в ПЦУ – це “захоплення”, “гоніння”, а їхня церква ніколи не була (не носила назву) “Московського патріархату”. Українська влада, на їх думку, нібито, “порушує конституцію”.

    Підігрів активу РПЦвУ розпочався, ще задовго до запланованих мітингів. 22 лютого відбувся форум “гонимих” вірян, який релігієзнавець Олександр Єфременко назвав “Святом брехні і лицемірства під куполом Московського патріархату”.

    Найсвіжіше

    Популярне