Субота, 4 Травня, 2024
Бiльше

    РПЦвУ пожалілись на «гоніння» президенту та іншим Помісним Церквам

    Російська православна церква в Україні всіма силами не хоче називатись так, як вказано на табличках її храмів та офіційних документах.

    Після сумнозвісного з’їзду «гонимих» у Києво-Печерській Лаврі, віряни й священники московського патріархату в Україні записали відеозвернення до президента України з проханням «захистити їхні права», а також звернулися до Помісних Православних Церков із закликом «про молитву та підтримку». Віряни Російської православної церкви в Україні попросили не називати її так, бо вони, нібито «Українська церква».

    Про це повідомляє офіційний сайт РПЦвУ.

    Настоятель парафії в Тернопільському селі Катеринівка священик РПЦвУ Сергій Гладун розповів, що з 2014 року випадків «захоплень» налічується понад 100. Він зізнався, що віряни РПЦвУ сподівалися, що новий президент Володимир Зеленський, «за якого вони голосували, зупинить утиски старої влади… й захистить права» московського патріархату в Україні. «Але такого поки що не сталося», — констатував служитель РПЦвУ.

    Віруючі РПЦвУ звернулися до Зеленського з вимогою «відмінити закон, який змінює назву» так званої «УПЦ» на РПЦвУ. Таке перейменування у московському патріархаті вважають «порушенням прав людини».

    Також у РПЦвУ звернулись до інших помісних церков і попросили їх підтримати. Водночас вони ще раз відхрестились від свого зв’язку із Московським патріархатом заявивши, що РПЦвУ «є Українська Православна Церква, у своєму домі. Це наша Церква і наша земля».

    Виходить що прогнози релігієзнавця Олександра Єфременка збулись. Той раніше припускав, що після з’їзду «гонимих» у Лаврі, віряни РПЦвУ будуть жалітись до президента та до інших Помісних церков «яка погана українська держава».

    Варто підкреслити, що керівний центр так званої «УПЦ МП», як видно із аналізу її статуту, знаходиться в Москві, а духовенство РПЦ в Україні має в обов’язковому порядку виконувати рішення Помісних і Архієрейських соборів Московського патріархату. Ще одним підтвердженням цього є антимінси в церквах РПЦвУ, які освячені московським патріархом.

    Вище керівництво РПЦвУ, ще до Російсько-української війни не соромилось використовувати приставку «московського патріархату», як на офіційних документах і сайтах, так і на вивісках фасадів храмів. На окупованих територіях вивіски залишились не змінені (УПЦ МП), або взагалі позбувались назви «УПЦ» і називались просто «московським патріархатом», в той час, як на не окупованій території України приставку «МП» (московського патріархату) почали прибирати. 

    У кінці 2020 року очільниця Державної служби України з етнополітики й свободи совісті Олена Богдан заявляла, що скасування перейменування «УПЦ МП» на «Російську православну церкву в Україні» завдасть болю багатьом людям, які пережили трагедії війни. Також Релігієзнавець Віктор Єленський говорив, що РФ використовує «УПЦ МП» для демонтажу української державності. 

    Своєю чергою Речник РПЦвУ Микола Данилевич назвав закон про перейменування «УПЦ МП» загрозою соборності України. Данилевич вже заявив про готовність вивести мільйони вірян на антидержавні мітинги.

    Найсвіжіше

    Популярне