Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    У Грузинській Церкві нагадали, що Абхазія – їхня територія

    У Грузинській Патріархії назвали несподіваною і незрозумілою заяву в. о. глави Абхазької єпархії, єрея Вісаріона Апліа про те, що богослужіння в храмах Абхазії тимчасово припинені «до визначення статусу Абхазької православної церкви» і нагадали, що це їхня канонічна територія із VII століття.

    Про це повідомляє Orthodox Times.

    Є посилання на історичні свідчення, які доводять, що Абхазія історично є членом Грузинської православної церкви з VII століття, і що в митрополії Абхазії завжди були грузинські єрархи і вона була під юрисдикцією Грузинської православної церкви, як невід’ємна частина, – ствердили в Грузинському Патріархаті.

    «Остання заява отця Вісаріона Апліа є повністю несподіваною і незрозумілою», – заявив митрополит Горійський і Атенській ГПЦ Андрей, коментуючи слова єрея Вісаріона про те, що Московський патріархат повинен вирішити канонічну проблему Абхазії.

    За словами митрополита Андрея, коментар, який розповсюдила служба зі зв’язків з громадськістю Патріархії Грузії, священник Вісаріон є членом Грузинської православної церкви.

    У Грузинській православній церкві сподіваються, що РПЦ не допустить того, про що заявляє священик Вісаріон Апліа, зокрема визнання самопроголошеної Абхазької православної церкви і, тим більше, прийняття її до складу Російської православної церкви.

    Останні заяви отця Вісаріона також прокоментувала служба зі зв’язків з громадськістю Патріархії Грузії, заявивши, що він у своїх висловлюваннях «грубо спотворює» питання церковної історії Абхазії.

    Про те, що в храмах Абхазії до визначення статусу Абхазької єпархії тимчасово припинені богослужіння, в ефірі абхазького телебачення заявив 21 лютого в. о. глави єпархії єрей Вісаріон Апліа.

    Він зазначив, що при цьому храми залишаються відкритими для прихожан. «Ми сподівалися, що Московський патріархат вирішить нашу церковну ситуацію, статус нашої Абхазької православної церкви. Ми не можемо бути частиною Грузинської церкви, ми не були частиною Грузинської церкви і не будемо», – заявив священик на окупованій РФ частині Грузії.

    Ситуацію прокоментували і в Асоціації релігійних експертів Грузії: «неканонічна діяльність Російської православної церкви проти Грузинської православної церкви триває». Зокрема, підкреслюється, що священик РПЦ Сергій Кокоєв продовжує звершувати богослужіння в церкві Пресвятої Трійці, що є «порушенням церковних канонів і образою Грузинської православної церкви».

    Більше того, Асоціація релігійних експертів Грузії звернулася до Католікоса-Патріарха всієї Грузії Іллї ІІ та Священний Синод з проханням «розірвати євхаристійне спілкування з Російською православною церквою та вжити дієвих заходів для відновлення зіпсованої гідності та честі Грузинської православної церкви . Ми також закликаємо прелатів інших православних церков працювати разом, щоб припинити хижацьку діяльність Російської православної церкви в окупованих регіонах Грузії».

    Всі помісні православні церкви продовжують вважати територію самопроголошеної Ахазької республіки частиною Грузинської православної церкви. Росія розміщує свої війська в цьому регіоні ще з початку 90-тих. 24-го листопада 2014 Росія та невизнана республіка підписали договір про військову кооперацію для створення «об’єднаної групи військ».

    Священник РПЦ в Абхазії. Фото: ЗС РФ

    Раніше ми повідомляли, що РПЦ благословляє російські війська на окупованій ними території Грузії. Крім того, РПЦ не визнає повного титулу Грузинського патріарха Іллі ІІ.

    Із початком окупації Росією Грузії у 2008 році РПЦ почала духовну експансію на Абхазію та Цхінвалі. На початку 2021 року Грузинський Патріархат висловив офіційний протест РПЦ через незаконні дії на його території. 

    Грузинський богослов Мамука Путкарадзе у коментарі Духовному Фронту України розповів, що Грузинська церква визнає ПЦУ коли у єпископату Грузинської ПЦ буде консенсус по цьому питанню і підкреслив, що в нього не повертається язик назвати РПЦ церквою. Схожої думки про визнання ПЦУ збоку ГПЦ притримується заборонений у РПЦ протодиякон Андєй Кураєв.

    Найсвіжіше

    Популярне