Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Грузинський Патріархат висловив офіційний протест РПЦ через незаконні дії на його території

    Голова Департаменту закордонних справ Грузинського Патріархату митрополит Зугдідський і Цаїшський Герасим (Шарашенідзе) направив офіційну ноту протесту московському патріархату.

    У листі грузинський митрополит пише голові Відділу зовнішньоцерковних зв’язків РПЦ митрополиту Іларіону, що священники московського патріархату не мали права звершувати богослужіння на окупованих грузинських територіях без дозволу Грузинської православної церкви, повідомляє видання www.wenews.ge

    «З засобів масової інформації ми дізналися, що 7 січня 2021 року, на Різдво, у соборі Святої Трійці в Цхінвалі відбувся богослужіння кліриком Російської Церкви у Владикавказі та Аланії священником Сергієм Кокоєвим ( https: //7ut.20 ). Як відомо, собор св. Трійці у Цхінвалі – це канонічна територія Цхінвальської та Нікозійської єпархій Грузинської Апостольської Православної Церкви, а нинішнім первосвящеником є ​​митрополит Ісая (Чантурія). Російська православна церква, як і інші помісні православні церкви, завжди визнавала і продовжує визнавати юрисдикцію Грузинської церкви як в Абхазії, так і в Цхінвальському регіоні. Відповідно до церковного канону, неприпустимо, щоб будь-яке релігійне богослужіння виконувалось духовенством іншої православної церкви без дозволу Грузинської православної церкви та без нашої згоди, а подібні проступки пошкоджують стосунки між нашими церквами», – йдеться у листі.

    Єпископ Грузинської ПЦ висловив сподівання, що у РПЦ розслідують вищезазначену проблему і «застосують суворі заходи проти священнослужителів, які вчинили цей незаконний вчинок, і що подібний факт не повториться».

    Раніше Духовний Фронт України повідомляв, що грузинська Асоціація релігійних експертів засудила дії РПЦ 7 січня 2021 року в Цхінвалі.

    Це вже перший випадок коли РПЦ нахабно вдирається на канонічну територію іншої помісної православної церкви і без дозволу останньої звершує самоуправство. У листопаді 2019 року предстоятель Грузинської православної церкви католікос-патріарх Ілія II висловив невдоволення рішенням предстоятеля РПЦ патріарха Кіріла, направити капеланів на російські бази в окупованих Абхазії та Цхінвалі.

    У листі Іллії II патріарху Кірілу також зазначається: «Виходячи з церковної каноніки, неприпустимо на нашу територію без нашого дозволу направляти духовну особу будь-якої Православної церкви для служіння, як у військовому, так і звичайному просторі. Такі дії викликають напругу і загострюють ситуацію».

    Найсвіжіше

    Популярне