П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Релігієзнавці: РПЦ безсоромно вторглася на канонічну територію Грузинської Церкви

    У соборі Святої Трійці в окупованому Росією Цхінвалі, що знаходиться в канонічній юрисдикції Грузинської православної церкви, 7 січня 2021 року, грубо порушивши закон, представники РПЦ провели богослужіння.

    Про це йдеться в заяві, поширеній грузинською Асоціацією релігійних експертів. Під представниками РПЦ, які провели богослужіння, скоріше за все, мається на увазі клірики Владикавказької та Аланської єпархії РПЦ. Асоціація релігійних експертів – це об’єднання теологів, церковних істориків та дослідників церковних питань, що має на меті моніторинг та оцінку сучасних подій в Грузинській православній церкві.

    “Російська церква неодноразово безсоромно вторгалася на канонічну територію Грузинської Апостольської Церкви, що ми вважаємо неприпустимим”, – говориться в заяві.

    Релігійні експерти закликали Грузинський патріархат та митрополита Нікозського і Цхінвальського Ісаю (Чантурія) негайно відреагувати на цей інцидент та направити публічну ноту протесу ноту російському патріарху.

    “Ми звертаємось до предстоятелів Православних Церков з проханням дати оцінку антиканонічним діям Російської Церкви щодо Грузинської Апостольської Церкви”, – підсумовується в заяві.

    Починаючи з 2008 року, РПЦ використовувала тему Абхазії та Осетії як наживку для Грузинської Церкви. Цією наживкою шантажували ГПЦ, вибиваючи вигідні для себе рішення. І, до речі, питання визнання ПЦУ – не виняток. Головний дипломат РПЦ митрополит Іларіон (Алфєєв) фактично шантажував грузин: якщо вони визнають ПЦУ, то можуть втратити Абхазію та Осетію. Це сталося після того, як низка грузинських митрополитів позитивно висловилися щодо ПЦУ і необхідності її визнання. У відповідь на шантаж Грузинська патріархія випустила офіційну заяву, де йдеться про те, що «Грузинська Православна Церква не зобов’язана враховувати позицію РПЦ щодо українського питання».

    У листопаді 2019 року стало відомо про розпорядження глави Навчального Комітету РПЦ протоєрея Максима Козлова. Священиків Московського патріархату стимулюють йти на службу капеланами для російських військових. Так ось, в документі вказуються місця дислокації військ РФ: Абхазія, Південна Осетія, Киргизія та Арктика.

    У ГПЦ заявили: згідно з канонами церкви, без їх відома неприпустимо відправляти священиків на їхню територію. «Такі дії сприяють напрузі і загостренню відносин», – йдеться в заяві.

    Найсвіжіше

    Популярне