Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦ не визнає повного титулу Грузинського патріарха Іллі ІІ

    Російська православна церква грубо нехтує канонічним порядком і не використовує повного титулу Грузинського патріарха Іллі ІІ й не називає його «архієпископ Мцхетський і Тбіліський, митрополит Піцундський і Сухумо-Абхазький».

    Про це повідомляє wenews.ge

    Нещодавно святійший Блаженніший Католікос-Патріарх всієї Грузії архієпископ Мцхетський і Тбіліський, митрополит Піцундський і Сухумо-Абхазький Ілля II направив офіційне співчуття Московському патріарху Кірілу з приводу смерті почесного екзарха РПЦ в Білорусі митрополита Філарета (Вархомєєва).

    Текст листа Католікоса-Патріарха всієї Грузії був опублікований на офіційному веб-сайті Російської православної церкви, де в титулі глави Грузинської церкви вказано лише – Католікос-Патріарх всієї Грузії без згадування «архієпископ Мцхетський і Тбіліський, митрополит Піцундський і Сухумо-Абхазький».

    Цей факт ще раз засвідчує офіційне ставлення Московського патріархату до Грузинського Патріархату та його предстоятеля патріарха Іллі ІІ.

    Також публікація тексту офіційного документа, надісланого главою Грузинської церкви Московським патріархатом, є серйозною спробою ввести в оману міжнародну спільноту, негідними діями та неповагою до Грузинської Апостольської Церкви, її канонічних кордонів.

    Нагадаємо, у 2008 році російські війська окупували частину Грузинських територій, після чого на цих територіях РПЦ почала звершувати богослужіння без дозволу Грузинської православної Церкви. Відбулась, фактично, захоплення церков. Патріарх Ілля у листі до президента РФ писав: «грузинський народ ніколи не упокориться із зазіханням на свої границі. Грузія ніколи не привласнювала чужих територій, але свої захищала до кінця».

    Пізніше, синод Грузинської православної церкви затвердив за предстоятелем Грузинської ПЦ патріархом Іллею титул, який вказував на його духовну владу в окупованих грузинських територіях. Проте в РПЦ цього не визнали. Нещодавно Грузинський Патріархат висловив офіційний протест РПЦ через незаконні дії на його території.

    Офіційний лист від Грузинського патріарха. Фото: wenews.ge
    скріншот із сайту РПЦ де титул патріарха Іллі ІІ “урізали”

    Найсвіжіше

    Популярне