Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦ благословляє російські війська на окупованій ними території Грузії

    Капелани Російської Православної Церкви благословляють кадрових військових Російської Федерації на канонічній території Грузинської православної церкви. Фото про це виклали на офіційному сайті міноборони Росії.

    На свято Водохреща 19 січня у російській військовій частині окупованої Абхазії священнослужитель Російської Церкви священник Андреас Зізо без благословення Католикоса-Патріарха всієї Грузії приступив до богослужіння, на якому були присутні російські військові окупанти грузинських територій та члени їх сімей, повідомляє видання Wenews.ge.

    Слід зазначити, що представник Російської церкви, архієпископ Андреас Зізо, крім Абхазії, здійснює незаконні богослужіння і у канонічній юрисдикції Грузії – єпархії Цінвалі та Піцунді.

    Фото: Міноборони РФ

    Грузинське видання нагадало, що із 2010 року постійним пастором Святої Митрополії Піцунди та Сухумо-Абхазії є Католикос-Патріарх всієї Грузії Ілія II.

    Цей протизаконний акт вимагає негайного роз’яснення щодо того, хто дав дозвіл духовенству Російської Церкви здійснювати обряди в канонічній юрисдикції Грузинського Патріархату, і якщо це не відбулося за погодженням з Церквою Грузії, тоді Грузинський Патріархат зобов’язаний засудити неканонічні дії Російської Церкви.

    Нагадаємо, раніше РПЦ із початком окупації Росією Грузії у 2008 році почала духовну експансію на Абхазію та Цхінвалі. На початку 2021 року Грузинський Патріархат висловив офіційний протест РПЦ через незаконні дії на його території. Крім того, РПЦ не визнає повного титулу Грузинського патріарха Іллі ІІ.

    У контексті всіх цих подій залишається дискусійним наступне питання: чому Церква Грузії не розглядає питання про розрив євхаристійного єднання із Російською Церквою, яка неодноразово вторгувалась на канонічні території Грузинського Патріархату, порушуючи Святий Канони Церкви?

    Грузинський богослов Мамука Путкарадзе розповів, що Грузинська церква визнає ПЦУ  коли у єпископату Грузинської ПЦ буде консенсус по цьому питанню.

    Фото: Міноборони РФ

    Найсвіжіше

    Популярне