П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Новообраний Сербський патріарх викликав оптимізм у РПЦ

    Московська церква задоволена обранням митрополита Загребсько-Люблінського Порфірія патріархом Сербським, і надіється, що він збереже курс Сербської церкви у питанні визнання автокефалії ПЦУ.

    Про це заявив 19 лютого РІА «Новості» заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату протоієрей Ніколай Балашов.

    «У Російській православній церкві із задоволенням сприйняли вибір Архієрейського собору Сербської православної церкви. Митрополит Порфірій давно відомий в Російській церкві…У попередні роки ми завжди бачили з його боку підтримку наших православних віруючих в Україні і неприйняття розколу… В цілому дивлюся з оптимізмом на розвиток двосторонніх відносин між нашими Православними помісними Церквами», — сказав представник РПЦ Ніколай Балашов.

    За його словами, «розсудливість» і «духовна досвідченість» новообраного предстоятеля забезпечили йому голоси сербського єпископату.

    Балашов розповів, що новообраний патріарх Сербський вже говорив телефоном з патріархом Кірілом (Гундяєвим) та головою Відділу зовнішніх церковних зв’язків митрополитом Іларіоном (Алфеєвим).

    За інформацією о. Ніколая, патріарша інтронізація митрополита Порфірія намічена на ранок 20 лютого в соборі св. архангела Михаїла в Белграді.

    «Урочиста інтронізація за участю делегацій помісних православних церков очікується у древній кафедрі предстоятелів Сербської православної церкви — в Косові. Як правило, ця інтронізація відбувається протягом декількох місяців після обрання», — сказав співрозмовник агентства.

    Нагадаємо, 18 лютого в Сербії відбувся Архієрейський собор на якому обрали нового патріарха Порфірія замість померлого від коронавірусу патріарха Ірінея. Предстоятель ПЦУ привітав новообраного Сербського патріарха.

    У січні минулого року митрополит Загребсько-Люблінський Порфірій (Періч) висловлюючи позицію Сербської церкви, заявляв, що СПЦ не тільки не визнає Православну церкву України, але навіть не вважає вірян ПЦУ членами Церкви.

    Найсвіжіше

    Популярне