П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Розпочався Архієрейський Собор Сербського Патріархату, який обирає нового предстоятеля

    18 лютого в Белграді розпочався Архієрейський Собор Сербського патріархату, на якому мають вибрати предстоятеля СПЦ. Але митрополит Австралійський і Новозеландський Силуан, єпископи Західно-Європейський Лука, Вранський Пахомій і Шабацкій Лаврентій не беруть участі в ньому. Митрополит Силуан не зміг прибути на Собор через карантинні обмеження на кордоні, а троє єпископів відсутні через стан здоров’я, повідомляє Сredo.press з посиланням на “Православная жизнь”.

    Архієреї, які приїхали на Собор, зібралися в крипті храму Святого Сави на Врачарі на літургію, яку очолив голова Синоду Сербського патріархату митрополит Дабар-Боснійський Хризостом.

    Засідання розпочалося о 12:00 за місцевим часом і проходить під головуванням єпископа Сремського Василя, який і оголосить ім’я 46-го предстоятеля Сербської патріархату.

    У роботі Собору мають право брати участь всі правлячі єпископи (їх 35), четверо вікаріїв та архієреї автономної Охридської архієпископії, яких теж четверо. В цілому 43 єпископа мають право голосу на виборах патріарха, причому деякі з них є керуючими вакантними єпархіями і тому мають по два голоси.

    Сесія Собору розпочалася з визначення переліку архієреїв, які відповідають формальним вимогам до кандидатів на пост патріарха (вони повинні бути правлячими єпископами і мати не менше п’яти років архієрейської служби). Всі вони будуть внесені до списку для таємного голосування, а ті, які наберуть найбільшу кількість голосів – увійдуть до трійки основних кандидатів. Обрання нового патріарха проводиться “апостольським жеребом”, тобто вибором “наосліп” одного з трьох конвертів з іменами.

    Спочилий Патріарх Іриней

    Конверти з іменами трьох кандидатів будуть запечатані і поміщені в Євангеліє на престолі храму. Після молитви монах, обраний Собором, дістане один з конвертів з ім’ям майбутнього патріарха. Він передасть закритий конверт голові Собору, який його відкриє і оголосить ім’я нового предстоятеля.

    Інтронізація патріарха в Сербської Церкви зазвичай призначається на наступний день після виборів в кафедральному соборі Белграда, а вступ на престол відбувається в стародавній Печській патріархії дещо пізніше.

    Нагадаємо, попередній патріарх Сербський Іриней (Гаврилович) помер внаслідок ускладнень  викликаних коронавірусом 20 листопада 2020 року. За кілька тижнів до смерті він очолив відспівування митрополита Чорногорського Амфілохія (Радовича), який також помер від COVID-19, і якого ховали у відкритій труні.

    У даний час виконувачем окремих патріарших обов’язків є митрополит Хризостом (Євич), якого Синод СПЦ обрав своїм главою після смерті патріарха Іринея.

    Сербський експерт з питань демократизації, публічного та міжнародного права та політичного аналізу Серджан Цвіїч заявив, що єпископ Григорій, глава Дюссельдорфської та всієї Німеччини єпархії, розглядається багатьма як єдиний шанс на довгоочікуване оновлення СПЦ, яка намагається стати більш сучасною.

    Єпископ Григорій розглядається багатьма як єдиний шанс на довгоочікуване оновлення СПЦ

    Експерт вважає, що СПЦ намагається урівноважити конфлікт між Патріархом Константинопольським Варфоломієм І та Патріархом Московським Кирилом, який поновився після надання Вселенським патріархом томосу про автокефалію Українській православній церкві у 2019 році.

    Сербська церква не визнала Українську церкву, але СПЦ не їде на відкритий конфлікт з Вселенським патріархом, бо він її потрібен, щоб зберегти свій контроль над церквами, що прагнуть незалежності в Македонії (з 1967 р.) і Чорногорії, і щоб зупинити діяльність Румунської церкви в Сербії.

    Найсвіжіше

    Популярне