П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    У Сербії обрали нового патріарха: Не визнає ПЦУ навіть членами Церкви

    Митрополит Загребсько-Люблянський Порфірій (Періч) обраний на Архієрейському соборі Сербської ПЦ 46-м спадкоємцем престолу Святого Сави, новим Сербським патріархом.

    Про це йдеться на офіційному сайті Сербської Церкви.

    Конверт з його іменем дістав з Євангелія монах Матфей. Іншими двома кандидатами перед процедурою жеребу, які отримали підтримку 36 членів Архієрейського Собору СПЦ, були єпископи Бачський Іриней та Баня-Лукський Єфрем.

    У січні минулого року митрополит Загребсько-Люблінський Порфірій (Періч) заявляв, що Сербська православна церква не тільки не визнає Православну церкву України, але навіть не вважає представників ПЦУ членами Церкви.

    «Позиція Сербської Православної Церкви сформульована соборно і ясно висловлює, що (ПЦУ, – ред.) не визнаються навіть членами Церкви, не кажучи вже про визнання нормальною автокефальною Православною Церквою», – зазначав сербський єрарх.

    Обраний патріарх Порфірій народився в 1961 році в Бечеї, а під час хрещення його назвали Первославом. Початкову школу він закінчив у місті Чуруг, а середню школу – у Новому Саді. Нинішній єпископ Бачський, а тоді єромонах Іриней (Булович), в монастирі Високі Дечани, у 1985 році постриг його у ченці.

    Закінчив православний богословський факультет у Белграді в 1986 році, коли тодішній єпископ Рашко-Призренський, а згодом патріарх Павел висвятив його в сан ієродиякона в монастирі Святої Трійці в Мушутішті. Також навчався в аспірантурі в Афінах з 1986 по 1990 рік, коли з благословення єпископа Бачського Іринея прийшов до монастиря святих Архангелів у Ковілі, де був висвячений на священика та призначений настоятелем.

    Докторський ступінь він здобув у 2004 році на теологічному факультеті в Афінах, а на кафедрі пастирської психології Белградського теологічного факультету став наступником відомого психіатра та академіка доктора В. Єротіча.

    У 2005 році він створив терапевтичну спільноту «Земля живих», яка визнана найбільш успішним проектом лікування наркоманії, і сьогодні під піклуванням владики Порфірія перебуває понад сотню осіб по цілій Сербії.

    У 2010 році Священний Архієрейський Синод СПЦ доручив йому встановити капеланську службу в Сербській армії. Плоди його роботи в цій галузі – це не тільки відповідні правові норми, але також підбір військових капеланів, організація та облаштування храмів у казармах та виконання перших богослужінь.

    Володіє грецькою, англійською та німецькою мовами. З липня 2014 року – митрополит Загребський та Люблянський.

    У статті використаний переклад із сербської мови речника ПЦУ Євстратія (Зорі).

    Найсвіжіше

    Популярне