П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Канал Медведчука позапланово перевірять через висловлювання про українську мову

    Один із провідних проросійських телеканалів в Україні – «NewsOne» позапланово перевірятимуть на дотримання законодавчих норм, зокрема і наявність закликів до ворожнечі. Безвиїзну перевірку призначила Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення, про що йдеться на офіційному сайті Нацради, передає 24 канал.

    Увагу держорганів привернув ефір телеканалу за 4 січня 2021 року. Цього дня вийшла передача за участю заслуженого журналіста України, телеведучого, аналітика В’ячеслава Піховшека, який говорив, що треба захистити російськомовне населення. Крім того, він негативно висловлювався про ту частину населення країни, яка вважає себе приналежною до української нації.

    У висловлюваннях Піховшека запідозрили заклики до ненависті і нетерпимості, а також розпалювання міжнаціональної ворожнечі, в тому числі через заклики до створення у неправовий спосіб організацій за ознаками агресивного протиставлення російськомовного суспільства «всім іншим соціальним і мовним групам, які проживають в Україні».

    Зазначається, що під час прямого ефіру ні ведуча, ні інші працівники ніяк не відреагували на правопорушення свого колеги. Офіційних вибачень від телеканалу NewsOne також не було.

    «Суб’єктивне, політично упереджене і негативне висвітлення ситуації з питаннями функціонування і використання української та російської мов в Україні в цьому випадку може свідчити не тільки про свідому позицію журналіста Піховшека, але і редакційну політику каналу», – йдеться в повідомленні.

    Телеканал NewsOne належить нардепові від «ОПЗЖ» та правій руці Віктора Медведчука Тарасу Козаку. Окрім цього, під контролем Медведчука перебувають ще два телеканали – «112 Україна» і ZIK. Ці телеканали неодноразово транслювали російську пропаганду та міфи.

    Наприкінці 2020 року Національна рада з питань радіомовлення і телебачення вже штрафувала на 105 тисяч 625 гривень телеканал NewsOne. Сталося це через розповідь ведучого телеканалу Руслана Коцаба про те, що війну на Донбасі нібито «розв’язала Україна».

    Нагадаємо, провокація NewsOne на день пам’яті жертв Голодомору отримала “підтримку” у Європарламенті. Також NewsOne розкручував фейковий «томос» РПЦвУ і транслював мітинг проти Вселенського патріарха. Нещодавно ми писали, як журналістка «медведчуківського» 112 каналу у 2014 році просила «захистити Донбас від української армії». Також, 112 канал активно нав’язував українцям російську «вакцину» й транслював проросійський форум у Святогірській лаврі «Люди миру», на якому вірянка РПЦвУ звинуватила ЗСУ в мародерстві й радила українським бійцям «викопати окопи у себе у будинку».

    Найсвіжіше

    Популярне