Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    Філарет у 2019 році зустрічався із Теліженком, який потрапив під санкції США

    Ми звернули увагу на колишнього працівника посольства України в США Андрія Теліженка, який нещодавно потрапив під санкції США разом із іншими громадянами України через втручання у президентські вибори Сполучених Штатів і поширення дезінформації. 

    Що цікаво, 11 грудня 2019 року почесний патріарх Філарет зустрівся з цим Андрієм Теліженком, якого на сайті Київського патріархату назвали «політичним консультантом і екс-дипломатом». Під час розмови Філарет обговорив, чи краще сказати “проконсультувався”, із проросійським агентом у питаннях, що складають взаємний інтерес, зокрема про потребу “збереження УПЦ Київського Патріархату”. Крім того, Філарет проінформував наближеного до спецслужб ФСБ РФ Теліженка про утиски вірян «УПЦ КП» і «рейдерські дії збоку Православної Церкви України», «брутального використання Церкви на минулих українських президентських виборах».

    На початку жовтня 2020 року стало відомо, що США позбавила візи Теліженка, який у 2015-16 рр. працював у посольстві України у Вашингтоні. У США, ще тоді назвали його “російським агентом” за те, що він розповсюджував теорії, що саме Україна, а не Російські спецслужби втручалась у вибори США.

    Нещодавно, у своїй заяві, мінфін США уточнив, що колишні українські держслужбовці Кулик, Онищенко, Теліженко та нинішній нардеп Дубинський публічно виступали разом з Деркачем або приєднувалися до нього для скоординованого поширення і просування брехні про Байдена.

    Теліженко пов’язаний із Російською Федеральною службою безпеки (ФСБ), яка у координації із Андрієм Деркачем (1990—1993 Деркач навчався у  Академії Федеральної служби безпеки Російської Федерації. Тема його дипломної роботи «Организация и проведение встреч с негласной агентурой») займалась «плівками Байдена» із Порошенком та Путіним. 

    «Російські дезінформаційні кампанії, спрямовані на американських громадян, є загрозою для нашої демократії», – йшлось у заяві США.  Колишній український дипломат Теліженко організував зустрічі між Деркачем та особами США, щоб допомогти пропагувати неправдиві заяви про корупцію в Україні Водночас Теліженко налагоджував зв’язки із Філаретом, щоб його руками завдати удару Православній церкві України та посилити позиції московського патріархату. 

    Саме на період консультацій з Теліженком Філарет розпочинає ще більшу кампанію по дискредитації Православної Церкви України. Майже одразу після зустрічі із Теліженком (13 грудня), Філарет анонсував форум “На захист Київського патріархату”. А 15-17 грудня 2019 року висвятив ще двох єпископів “ліквідованої УПЦ КП”. Філарет почав зближатись із РПЦвУ й говорити, що томос ПЦУ «не такий», а УПЦ КП не ліквідованаТоді ж, у кінці 2019 року предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній в інтерв’ю “Українській правді” розповів, що за спиною Філарета грають деякі проросійські сили, а сам почесний патріарх хотів стати предстоятелем ПЦУ. Релігієзнавець Дмитро Горєвой говорив, що за пробами відновити існування Київського патріархату стоять російські спецслужби. 

    20 червня 2020 року Філарет, повторюючи меседжі роспропаганди заявив, що Томос «не такий» і «порушує чистоту православ’я», хоча у 2008 році він був згодний на митрополію у складі Константинопольського патріархату. Митрополит Олександр (Драбинко) в коментарі для Духовного Фронту України розповів, що автором заяви є не Філарет, а ті у кого з під ряси стирчать «пагони». Митрополит Олександр впевнений, що «Філарет торгує табличкою, яка відвалилася від будівлі». 

    Ми також писали на початку 2020 року, що Філарет може об’єднатись із Московським патріархом проти Вселенського патріарха Варфоломія і Православної Церкви України. Росія вже втягнула його у інформаційну війну проти ПЦУ. Навіть організаторами мітингів на підтримку Філарета виявились люди, які тісно пов’язані із Росією. У РПЦ досі є лист із формальним покаянням від владики Філарета, який він надіслав Патріарху Кірілу і єпископату РПЦ восени 2017 року. У цьому листі Філарет просив «внять яко нєбившую» його анафему і встановити молитовне спілкування між РПЦ і УПЦ КП.

    За словами владики Євстратія (Зорі), дійшло навіть до того, що Філарет чекає на автокефалію від Москви. Філарет «… впевнений, що незабаром Москва «дасть справжню автокефалію УПЦ» (РПЦвУ, – ред.) і він, Патріарх Філарет, буде «Патріархом цієї справжньої автокефальної Церкви». І тому треба лише “дочекатися” і “не поступатися”», – написав владика Євстратій.

    Але повернемось до Теліженка і кінця 2019 року. «Київський Патріархат – незалежна Церква українського народу», – сказав у 2019 році Філарет Теліженку. Той своєю чергою сказав, що завжди мав за честь зустрічатися з Філаретом. «…Знаю, що ви користуєтеся незмінним авторитетом не лише в Україні, але в Сполучених Штатах Америки. Сьогодні я працюю в громадському секторі і у Вас на прохання моїх американських друзів. Мені важливо було почути вашу думку, щоб донести її з першоджерела. Права людини, то святі та непорушні цінності в США, хотілося, щоб вони були такими і в Україні. Неприпустимо «ліквідовувати» церкви та силою заганяти віруючих в іншу конфесію. Крім того, не можна зневажати велич золотоверхого Києва, як релігійного центру для всіх українців, де б вони не жили, заміняти її славою чужих патріарших престолів», – підкреслив Андрій Теліженко.

    У березні 2020 року стало відомо, що колишній працівник посольства України в США  Андрій Теліженко пропонував гроші, щоб американські сенатори-республіканці Ренд Пол і Ліндсі Грем лобіювали інтереси українських телеканалів «112 Україна» та NewsOne. Про це повідомив редактор українського англомовного журналу Odessa Review Владислав Давидзон, передає CNN.

    Телеканали NewsOne і «112 Україна» з осені-зими 2018 року належать Тарасові Козаку (соратнику Віктора Медведчука). Також із червня 2019 року йому належить телеканал ZIK

    За даними моніторингів «Детектора медіа», ці канали просувають проросійські меседжі та піарять представників «Опозиційної платформи – За життя». 

    Крім того, ці проросійські канали поширювали меседжі про “зовнішнє управління Україною” і підтримували байки Деркача та пропаганду проти патріарха Варфоломія й ПЦУ. Ці канали інформаційно супроводжували заяви екснардепа Сергій Мельничука про “незаконну ліквідацію УПЦ КП”, а також освітлювали проросійський форум “люди миру” у Святогірській Лаврі, де звучали меседжі про “ЗСУ” які “виносили все” і примирення із Росією. На форумі вірянка РПЦвУ заявила, що краще б вони «не визволяли нас», а «викопали окопи в себе вдома». На жаль ці канали так і не потрапили у список санкцій мінфіну США й України. 

    Варто додати, що ідейний друг Теліженка, пан Андрій Деркач, меседжі якого поширювали проросійські медіа в Україні співпрацює із Російською православною церквою на найвищому рівні. У 2010 році Священний Синод Російської Православної Церкви ввів Андрія Деркача до складу Міжсоборної присутності РПЦ, а у  вересні 2018 року Деркач був однім із підписантів листа до патріарха Варфоломія, в якому закликав відкласти надання томосу Українській православній церкві. Восени 2020 року Деркач був президентом «XVIII Міжнародного фестивалю православного кіно “Покров”», проведеному на території Києво-Печерської лаври, на якому пропагувались мир і дружба із країною агресором – Росією.  

    «Деркач, народний депутат України, вже понад десять років є активним російським агентом, який підтримує тісні зв’язки з російськими спецслужбами», – йдеться у заяві Держдепу.

    Висновки

    Під час вивчення відкритих даних та інформації із власних джерел, ми за сукупністю фактів констатуємо:

    1. Андрій Теліженко разом із Андрієм Деркачем є агентами російських спецслужб, які намагаються перешкоджати розвитку США та України.
    2. Партнер Теліженка, і його куратор, Андрій Деркач пов’язаний із Росією та її спецслужбами цілою низкою міцних та актуальних стосунків: комерційних, по лінії Олега Дерипаски, і особистих, по лінії батька, а також суспільно-політичних, по лінії РПЦ. Він неодноразово літав у Москву по декілька разів на рік і при цьому залишався депутатом України.
    3. Теліженко зустрічався із Філаретом для того, щоб його руками завдати удару по ПЦУ і посилити позиції московського патріархату в Україні і загалом проросійські позиції.

    Тобто, таким чином, нам відомо про організацію ФСБ спецоперації про “плівки Байдена” у співпраці й інформаційній підтримці Деркачем і Теліженком та іншими. Американці санкціями викрили всіх основних фігурантів цієї спецоперації, серед яких і Теліженко. Він із недавнього часу став другом Філарета, який підтримує відновлення Київського патріархату, для того, щоб як ми вже раніше говорили, об’єднатись із РПЦвУ і разом знищувати українську автокефальну церкву. Історія із відновленням УПЦ КП швидше за все є черговою грою російських спецслужб. 

    Використовуючи табличку «Київський патріархат», спецслужби РФ пробивають частину бар’єрів критичного сприйняття і досягають мети – вкидання явного фейку в українські душі й мас-медіа під виглядом відновлення «Київського патріархату». ФСБ РФ намагається використати залишки авторитету Філарета для просування власних цілей і нищення української церкви і української держави.

    Найсвіжіше

    Популярне