Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    В РПЦвУ хочуть судитися через те, що їх називають «РПЦ в Україні»

    Речник Російської Православної Церкви в Україні протоєрей Миколай Данилевич ображається що його релігійну організацію називають відповідно до фактичного підпорядкування Московському патріархату – тобто «РПЦ в Україні». Дійсно, якщо їхній патріарх Кіріл, то як же тоді вони не РПЦ в Україні?

    Він пише, що «постійно в риториці ПЦУ, яку підхоплюють світські ЗМІ і яка спрямована проти нашої Церкви, звучить це спотворення назви нашої Української Православної Церкви (РПЦвУ, – ред.)». «Спотворення штучне, маніпулятивне, безпідставне…За це можна подавати в суд, насправді. І давно пора», – обурюється Данилевич у своєму телергам-каналі.

    Далі він намагається пояснити свою позицію, мовляв, що в «офіційних канонічних та юридичних документах УПЦ і РПЦ, а також і в жодних державних реєстраційних документах (ні українських, ні російських) ви не знайдете ані такої назви, ані такого офіційного словосполучення».

    Справді, в офіційних документах назву РПЦ в Україні не використовують, однак сам президент РФ Владімір Путін називав РПЦвУ «Російською Православною Церквою».

    «Останнім часом чинне керівництво України зробило дуже багато кроків, що руйнують російсько-українські стосунки. Це стосується низки проблем у двосторонніх відносинах, це стосується ставлення до Російської православної церкви і її руйнування, спроби руйнування, до російської мови й до російськомовних громадян України, і до російських громадян, які проживають в Україні… Дуже багато кроків, про які ми лише шкодуємо», – сказав Путін 22 квітня 2021 року.

    Крім цього сама ж РПЦвУ в Криму в офіційних документах записана «УПЦ Московського патріархату», або просто Московський Патріархат. Таким чином У Криму так звану «УПЦ» вже давно тихенько «перейменували», а краще сказати привели у відповідність і ніхто не протестує як пан Данилевич в Києві, який погрожує за це судом. В Одесі теж не приховували підпорядкування Моспатріархату.

    Документи РПЦвУ де навіть сама назва «УПЦ», чи «Україна» не згадується
    Табличка в Одесі до 2014 року

    Сама ж РПЦвУ виконує всі рішення Архієрейських і Помісних соборів РПЦ, а її священниками РПЦвУ розпоряджається Синод Московського патріархату, який відіслав їх із України до Німеччини та Великобританії. Для РПЦвУ найвищим церковним судом є суд із єпископів РПЦ. Також, у самому статуті підкреслюється що «УПЦ МП» є «частиною» Російської церкви. Новообраний очільник московської церковної філії в Україні має брати письмове схвалення в Москві перш ніж приступати до свого служіння, а його ім’я за церковними службами згадується тільки після імені «Святейшего Гаспадина нашего Кирила, патриарха Московского…» (Розділ 5 пункт 5 статуту РПЦвУ). Ім’я Онуфрія, який зараз є очільником РПЦвУ у світовому православ’ї взагалі не згадують за богослужінням, адже для них він просто рядовий єпископ Московського патріархату. Проте ім’я митрополита Київського і всієї України Епіфанія поминають за богослужінням у Вселенській православній Церкві, Грецькій, Олександрійській та Кіпрській церквах. Але для пропагандистів РПЦвУ це не проблема, адже брехню ще ніхто не скасовував. Варто додати, що без схвалення в Кремлі Онуфрій не може навіть окремі єпархії реорганізувати на території України. Навпаки у 2017 році мізерні права які були в РПЦвУ було звужено, а повідець на якому тримали Онуфрія став ще коротшим. Про що писав відомий богослов РПЦ Андрєй Кураєв, на якого РПЦ почала репресії церковні. Після 2017 року РПЦвУ має схвалювати будь, які правки в своєму уставі із Московським патріархом, а також питати в Архієрейського собору РПЦ дозволу на канонізацію місцевих святих.

    Таким чином центр РПЦвУ знаходиться в країні-агресорі, а сама РПЦвУ вже давно має привести у відповідність свою назву, а не ховатись за українською табличкою. Проте, судячи із таких реплік Данилевича там грають у гру «ми нічого не бачимо»,  а все інше це «наклепи».

    Речник РПЦвУ пропонує називати ПЦУ «Турецькою Православною Церквою в Україні». Все б нічого, проте ПЦУ має томос про незалежність і свого предстоятеля – митрополита Епіфанія, відповідно вона незалежна від зовнішнього керування. РПЦвУ такого томоса не має і згадує на богослужіння найперше Московського Кіріла, натомість їй видали «фількіну грамоту» про «самоуправління», але в її статуті чітко видно, що вона підпорядковується Церковному Кремлю, а віряни РПЦвУ навіть хотіли зустрічати патріарха Варфоломія вигуками: «наш патріарх Кіріл».

    Нагадаємо, раніше у РПЦвУ просили не називати їх «Московським патріархатом», бо це «антицерковно». Також у Кабміні не бачать правових підстав для скасування унормування назви «УПЦ» на РПЦвУ. Крім цього релігійний експерт Олександр Єфременко розповів, що РПЦвУ і є та сама РПЦ просто під іншим “брендом”. Митрополит Епіфаній каже, що РПЦ в Україні є поза законом і не може носити назву «УПЦ». Також і єромонах, що приєднався до ПЦУ назвав «УПЦ МП» зібранням єпархій РПЦ в Україні.

    Найсвіжіше

    Популярне