Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Єрусалимський патріарх молився із архімандритом, депортованим через роботу на ФСБ рф

    7 квітня, у свято Благовіщення Пресвятої Богородиці, патріарх Святого граду Єрусалима і всієї Палестини Феофіл III очолив богослужіння в базиліці Благовіщення в місті Назарет у співслужінні депортованого за агентурну діяльність клірика РПЦ.

    Зокрема патріарху співслужили єрархи Єрусалимської Церкви начальник Російської духовної місії в Єрусалимі, депортований із Македонії архімандрит Вассіан (Змєєв) і клірик Місії диякон Макарій Пєтухов, повідомляє пресслужба РПЦ.

    По завершенні Божественної літургії відбувся офіційний прийом. У привітанні посол Російської Федерації в Ізраїлі А.Д. Вікторов, зокрема, сказав: “Росія рішуче підтримує зусилля Блаженнішого Патріарха Єрусалимського і всієї Палестини Феофіла III, спрямовані на збереження православної християнської присутності і справжньої духовної спадщини у Святій землі”.

    Агент ФСБ Вассіан (Змєєв)

    Архімандрита Вассіана (Змєєва) восени 2023 року вислали з Північної Македонії і Болгарії через підозри у сприянні російським геополітичним інтересам та протидії національній безпеці цих країн. Це ставить під сумнів його придатність для церковного служіння, але проливає світло на його агентурну роботу на користь РФ.

    Співслужіння депортованого з Болгарії архімандрита Вассіана до патріарха Феофіла потрібно розуміти не інакше як продовження політизованого втручання РПЦ в справи Єрусалимської патріархії та інших православних церков. РПЦ намагається розширити свій вплив та контроль за допомогою “духовних місій” і витягнути із Феофіла вигідні для кремля меседжі, які будуть транслюватись на світове православ’я і не тільки.

    Тобто Росія продовжує використовувати релігійні зв’язки для посилення власних геополітичних позицій, особливо в умовах конфлікту навколо України. РФ прагне залучити Єрусалимську патріархію на свій бік у цьому конфлікті. Саме тому патріарх Феофіл лицемірно дякував РПЦ і говорив про теплі стосунки з Моспатріархією, ігноруючи звірства і злочини російських окупантів, які з “благословення” Кіріла вбивають тисячі українців.

    Важливо підкреслити, що зустріч відбулась на тлі триваючого російського вторгнення в Україну, тому вона має розглядатись як спроба РПЦ отримати міжнародну підтримку своєї позиції щодо України. Патріарх Феофіл, замість засудити агресію Росії, знову підтримав Моспатріархат і по суті росію.

    Єрусалимський патріархат знову продемонстрував покровительство зла і свою залежність від Кремля, адже не посоромився прийняти в себе відкритого агента ФСБ в рясі. РПЦ намагатиметься через таких скомпрометованих осіб просувати не тільки релігійні, а й геополітичні інтереси Росії у Святій Землі.

    Нагадаємо, 20 листопада начальник Російської духовної місії в Єрусалимі архімандрит Вассіан (Змеєв) відвідав Єрусалимську патріархію, де був прийнятий патріархом Святого граду Єрусалима та всієї Палестини Феофілом III. Останній висловив жаль в сторону УПЦ (МП).

    Що було раніше?

    Нагадаємо, 12 вересня 2023 року посла Російської Федерації в Північній Македонії викликали у місцеве МЗС і вручили йому дипломатичну ноту, якою троє дипломатів посольства Російської Федерації в Скоп’є оголошені персонами нон грата. Крім цього архімандриту РПЦ Вассіану (Змеєву) заборонили в’їзд в країну.

    21 вересня Державне агентство національної безпеки Болгарії вирішило видворити з країни трьох представників РПЦ церкви на чолі з настоятелем обійстя в Софії архімандритом Вассіаном (Змеєвм). Відомство запровадило проти них адміністративні обмежувальні заходи, мотивуючи це “гібридною стратегією Російської Федерації щодо цілеспрямованого впливу на суспільно-політичні процеси в Болгарії на користь російських геополітичних інтересів”.

    Стверджувалося, що діяльність цих представників РПЦ була спрямована проти національної безпеки та інтересів республіки Болгарія. Після несподіваного видворення представників РПЦ зникла фізична можливість проведення богослужінь та іншої роботи, а сам храм був тимчасово закритий. МЗС Росії визначило те, що відбувається, як “антиросійську” провокацію болгарської влади. Патріарх Московський висловив жаль через це.

    За неофіційною інформацією ЗМІ, “заслугою” архімандрита Васіана став застій у відносинах із Вселенським патріархатом щодо повного визнання автокефалії Охридської Архієпископії.

    Пізніше прокуратура Болгарії оголосила про початок перевірки права власності на Миколаївський храм, що належить посольству росії. У росЗМІ повідомляють, що офіційним власником храму є посольство РФ у Болгарії, яке має про це відповідний нотаріальний акт.

    Фото: РПЦ

    Найсвіжіше

    Популярне