П’ятниця, 26 Липня, 2024
Бiльше

    Депортація російських священнослужителів з Болгарії – це ляпас Кремлю

    Днями стало відомо про депортацію із Болгарії трьох священнослужителів московської патріархії. Мова йде про настоятеля російського подвір’я в столиці Болгарії архімандрита Васіана (Змєєва), його секретаря протоієрея Євгена Павельчука та ще одного працівника подвір’я. Вказаних осіб звинувачують у шпигунстві на користь кремля, що влада Болгарії оцінила як загрозу національній безпеці.

    Ця подія неабияк розлютила як російське посольство в Болгарії так і саму московську патріархію. Зокрема в посольстві різко розкритикували дії болгарської влади. Там заявили, що «нинішнє керівництво Болгарії прагне зруйнувати не лише суспільно-політичні та культурно-гуманітарні зв’язки між державами, а й розірвати відносини між сестринськими Російською та Болгарською православними церквами, озлобити один проти одного російський та болгарський народи».

    Така блискавична і люта реакція російського посольства лише вкотре демонструє, як кремль використовує російську церкву у втіленні своїх підступних планів. Як говорять у народі: на злодії – і шапка горить. Бо ж як інакше можна пояснити таке сильне обурення російських дипломатів? Та і взагалі як видворення з країни московського попа може стати причиною сварки народів і розірвання існуючих до нині культурних, суспільних, і що неменш важливо політичних (!) зв’язків! Імовірно, що в обов’язки згаданого російського шпигуна в рясі входило не лише церковне представництво, чи духовна опіка росіян, а дещо більше. Тому його депортація дуже сильно обурила посольство.

    Водночас у московській патріархії, а саме у відділі Зовнішньо-церковних відносин, висловили рішучий протест, охарактеризувавши такі дії болгарської держави, як «обурливе діяння, що обумовлене русофобськими мотивами та бажанням перекреслити славні сторінки загальної історії Болгарії та Росії». Як бачимо церковна московська дипломатія, вслід за світською, також доволі сильно драматизувала просте виселення своїх служителів, і означила його як причину перекреслення всієї історії російсько-болгарських відносин!

    В рпц також зазначили, що «вжиті владою Болгарії грубі дії поліцейського свавілля спрямовані на підрив традиційно дружніх відносин між двома Церквами-сестрами, має на меті налаштувати один проти одного братні народи, пов’язані спільною історією та єдиною вірою». Окрім цього московська патріархія висловила впевненість, що «що плани ініціаторів цього образливого діяння зазнають поразки».

    Спробуємо розібратись чому це просте виселення московських попів викликало таку сильну реакцію і було розцінено чи не як початок армагедону?

    Перш за все для московської патріархії – це ще один болючий удар на міжнародній арені. Нагадаємо, що раніше влада Латвії проголосила автокефалію своєї Церкви, (яку рпц вважає своєю самокерованою частиною), а в Молдові набирає силу конфлікт між філією рпц та митрополією Румунської Церкви. Все це спрямовано на зменшення російського впливу на молдовський і латвійський народ. Як ми писали у наших попередніх матеріалах усі ці процеси активізувались після повномасштабного вторгнення росії в України.

    Випадок із Болгарією дещо відрізняється від згаданих двох. Адже в Болгарії існує своя автокефальна Церква, яка незалежна від москви, але яку сама церковна москва вважала своєю союзницею, або ж навіть і сателітом. Проте не зважаючи на це, суттєво вливати на життя цієї Церкви і настрої болгарського народу церковна москва не може.
    Єдиним майданчиком для поширення своєї ідеології та інтересів є саме московське подвір’я, своєрідне церковне представництво (посольство). І хоча воно не ліквідовано, проте депортація його керівника це ще один ляпас як для рпц так і кремля. Адже воно суттєво знижує поширення російської шовіністичної ідеології, власне чим і займається вся московська патріархія всюди, де є її представники.

    Імовірно, що наступним кроком болгарська влада заборонить в’їзд будь-кому іншому московському церковнику, а згодом випровадить за порєбрік усіх російських церковних агентів. Утім сама рпц навряд насмілиться призначати на це місце когось іншого, адже тим самим вона буде змушена визнати усі звинувачення у шпигунстві Змєєва і ко.
    Для кремля це ще один не втішний сигнал, адже це виселення наносить удар по загарбницький політиці росії, в якій рпц відіграє роль ідеолога і релігійного пропагандиста. Як ми вже неодноразово писали у наших попередніх публікаціях, перед рпц поставлено завдання виправдання російської агресії і загарбницьких апетитів кремля. Водночас через московську патріархію російська влада впливає на настрої суспільства, яке попросту зомбують навіженими проповідями пропагандистів в рясах.
    Звичайно, що все це робиться не за просто так, адже в рпц і кремля є спільний інтерес. У Даниловому монастирі сподіваються розширити свою юрисдикцію всюди, де прийде брудний чобот російського окупанта. Яскравий приклад цього анексія українських єпархій.

    Проте все більше країн, яких росія у своїх хворій уяві вже «звільнила», розкусили цю зловмисну змову, а тому і вживає відповідних заходів, аби вчасно протидіяти російським планам. І як бачимо ці методи є дієвими, а тому москві нічого не залишиться, окрім як проповідувати свій «руський мір» у Гаазькому суді, а згодом і у визначеній в’язниці.

    Найсвіжіше

    Популярне