Неділя, 5 Травня, 2024
Бiльше

    Болгарський уряд перевіряє законність володіння росією храму РПЦ в країні

    Прокуратура Болгарії оголосила про початок перевірки права власності на Миколаївський храм, що належить посольству росії.

    Про це повідомляють росЗМІ.

    «Ми ознайомимося з документами, на підставі яких було видано нотаріальний акт на право власності. Запросимо й документи про канони нашої церкви щодо проведення церковної служби в цій церкві та припинення доступу до неї для вірян, тим більше, що там похований святий Серафим, що робить церкву загальнодоступною та громадською будівлею», − оголосила 27 вересня 2023 року на брифінгу прокурор Іліана Кирилова.

    Представники прокуратури заявили, що перевірка проводиться на підставі сигналів від депутатів парламенту країни та одного із цивільних об’єднань.

    У росЗМІ повідомляють, що офіційним власником храму є посольство РФ у Болгарії, яке має про це відповідний нотаріальний акт.

    21 вересня Державне агентство національної безпеки Болгарії вирішило видворити з країни трьох представників РПЦ церкви на чолі з настоятелем обійстя в Софії архімандритом Вассіаном. Відомство запровадило проти них адміністративні обмежувальні заходи, мотивуючи це “гібридною стратегією Російської Федерації щодо цілеспрямованого впливу на суспільно-політичні процеси в Болгарії на користь російських геополітичних інтересів”.

    Стверджувалося, що діяльність цих представників РПЦ була спрямована проти національної безпеки та інтересів республіки. Після несподіваного видворення представників РПЦ зникла фізична можливість проведення богослужінь та іншої роботи, а сам храм був тимчасово закритий. МЗС Росії визначило те, що відбувається, як антиросійську провокацію болгарської влади.

    Найсвіжіше

    Популярне