Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    У Північній Македонії заборонили в’їзд російському архімандриту і видворили дипломатів

    12 вересня посла Російської Федерації викликали в МЗС і вручили йому дипломатичну ноту, якою троє дипломатів посольства Російської Федерації в Скоп’є оголошені персонами нон грата. Крім цього архімандриту РПЦ Вассіану (Змеєву) заборонили в’їзд в країну.

    Про це йдеться в повідомленні Міністерства закордонних справ Північної Македонії, передає Балканський оглядач.

    Таке рішення було прийнято після отримання від компетентних органів інформації про вчинені росіянами дії, що порушують Віденську конвенцію про дипломатичні відносини.

    Скоп’є вже втретє з початку російського вторгнення в Україну оголошує персонами нон грата співробітників дипломатичного представництва РФ.

    В нинішньому списку МЗС Північної Македонії, разом із трьома російськими дипломатами, яких видворили з країни, присутній архімандрит Вассіан (Ніколай Змеєв). Йому заборонили в’їзд в Північну Македонію.

    Змеєв – священнослужитель Російської православної церкви, настоятель Подвір’я Московського патріархату в Софії (Болгарія). Він також є членом т. зв. Імператорського православного палестинського товариства під керівництвом екс-глави ФСБ РФ Сергея Степашина.

    Як пишуть ЗМІ, Змеєв виконує роль координатора російської церковної політики на Балканах, з особливим фокусом на Болгарії та Північній Македонії.

    За неофіційною інформацією ЗМІ, “заслугою” архімандрита Васіана став застій у відносинах із Вселенським патріархатом щодо повного визнання автокефалії Охридської Архієпископії.

    Нещодавно президент Стево Пендаровскі публічно оголосив, що деякі єпископи МПЦ-ОА тісно контактували з російськими службами безпеки.

    Для Росії оголошення трьох дипломатів небажаними є “безвідповідальним і ворожим актом”. 

    Нагадаємо, в окупованому Бердянську духовенство РПЦ переконує в тому, що треба бути рабами. Також чернець РПЦ благословляє вбивати українців та захищати “русский мір” на окупованих територіях.

    Найсвіжіше

    Популярне