Четвер, 9 Травня, 2024
Бiльше

    В Північній Македонії єпархії Сербської Церкви увійшли до складу Охридської архієпископії

    У Північній Македонії завершено процес інтеграції колишніх єпархій Сербської Православної Церкви та Охридської архієпископії. Рішенням Архієрейського Охридської архієпископії (ОА) від 20 червня 2023 року чотири колишні архієреї СПЦ очолили нові єпархії у складі ОА.

    Про це повідомляє її офіційний сайт.

    «Священний Архієрейський Синод Македонської Православної Церкви – Охридської архієпископії на своєму черговому засіданні у пленарному (повному) складі, 20 червня 2023 року, розглянув низку питань і подій, пов’язаних із поточним церковним життям, за яким приймалися щорічні єпархіальні звіти, як у Вітчизні, так і в розсіянні… Синод прийняв під свою канонічну юрисдикцію єпископів Іоанна, Іоакима, Марка та Давида, канонічно відсторонених Собором Сербської Православної Церкви», – йдеться у повідомленні.

    Згідно з рішенням Синоду, колишній архієпископ Охридський і митрополит Скопський Іоанн (Вранишковський) отримав титул митрополита Крушево-Демирхисарського і очолив відповідну єпархію, єпископ Іоаким (Йовчеський) зайняв кафедру єпархії Делядровецької і Ілінденської, єпископ Марк (Кимев) став єпископом Делчевським і Каменицьким, а єпископа Давида (Нинова) призначено вікарним єпископом Скопської єпархії з титулом єпископа Дремвита.

    Нагадаємо, у березні 2023 р. президент Північної Македонії заявляв, що вони чекають Томосу про автокефалію від Вселенського патріархату. Такої ж думки дотримується і архієпископ Охридський. 

    9 травня 2022 року Синод Вселенського патріархату заявив, що вступає у євхаристійне спілкування з Охридською Архієпископією. Цей крок остаточно зцілив розкол в Північній Македонії. Також Синод Вселенського патріархату передав Сербській Церкві врегулювання адміністративних справ між нею та Церквою Північної Македонії в рамках священно-канонічного порядку та церковної традиції. 

    5 червня 2022 р. під час співслужіння Божественної Літургії в Белграді, патріарх Сербський Порфирій надав Архієпископу Стефану, предстоятелю Церкви Північної Македонії «Томос про автокефалію».  Таким чином він поставив під сумнів юрисдикцію Вселенського патріархату як єдиного компетентного церковного органу для надання автокефалії, а також створює проблеми щодо статусу церкви Північної Македонії. Перед богослужінням у інтерв’ю архієпископ Стефан сказав, що тільки Вселенський патріархат видає Томос про автокефалію, а інші Церкви його благоговійно приймають.

    Найсвіжіше

    Популярне