Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Президент Північної Македонії: Чекаємо Томосу про автокефалію від Вселенського патріархату

    «Як держава і Церква ми очікуємо, що найвища інституція в православ’ї надасть нам офіційний документ про церковну незалежність – Томос про автокефалію».

    Такими словами президент Північної Македонії звернувся до Вселенського Патріарха Варфоломія під час візиту до Константинополя, повідомляє orthodoxtimes.com

    Стево Пендаровский відвідав Вселенський Патріархат у Константинополі з дружиною та старшими членами президентської адміністрації.

    У своїх заявах, опублікованих на веб-сайті президента Північної Македонії, президент Пендаровський висловив подяку Вселенському Патріарху «за його особливу роль у вирішенні церковного конфлікту, пов’язаного з нашою Церквою».

    Рішенням Вселенського Патріархату від 9 травня Охридська Церква «перебуває в канонічному спілкуванні з іншими Православними Церквами, визнана рівною з усіма іншими».

    Згідно з повідомленням Пендаровського, «на зустрічі було встановлено, що єдиним способом отримати легітимний і повністю прийнятий Томос про автокефалію є той, який виданий Вселенським патріархатом. Як держава і Церква ми очікуємо, що найвища інституція православ’я надасть нам офіційний документ про церковну незалежність – Томос про автокефалію».

    Президент Північної Македонії також підкреслив, що рішеннями Вселенського Патріархату Церква сусідньої країни отримує право використовувати назву «Охридська архієпископія, що означає 1000-річну церковну спадкоємність».

    Як зазначив президент Північної Македонії, «повне завершення процесу автокефалії має найвищий національний інтерес, тому що це відкриває можливість для нового духовного розвитку Охридської Архієпархії, для прогресу і примирення в суспільстві і державі Північна Македонія».

    Вселенський патріархат також оприлюднив заяву щодо зустрічі, в якій зазначено, що президент Республіки Північна Македонія Стево Пендаровскі був прийнятий з великою шаною у Вселенському патріархаті.

    Президента на території Патріархії супроводжували його дружина, високопоставлені члени офісу президента та Генеральний консул Північної Македонії в Константинополі Актан Аго. Цих гостей зустрів протосинкел Феодор разом із духовенством патріаршого двору.

    Згодом Пендаровський з дружиною та членами його Делегації вклонилися Патріаршій Церкві, де Великий синкел Яков ознайомив їх з її історією та святими реліквіями, які в ній зберігаються.

    Потім Президента прийняв Вселенський Патріарх Варфоломій у Патріаршій канцелярії, де відбулася приватна зустріч. У зустрічі взяли участь митрополит Халкідонський Еммануїл, Великий Еклесіарх Аетій, Керівник Особистої Патріаршої Канцелярії.

    Після цього Вселенський патріарх Варфоломій привітав членів президентської делегації в Тронній залі та висловив радість з приводу візиту президента та його дружини до Престолу Святої Великої Церкви Христової. Відбувся обмін подарунками.

    Найсвіжіше

    Популярне