Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Архієпископ Охридський: Томос про автокефалію надає лише Вселенський патріархат

    Предстоятель Охридської архієпископії архієпископ Стефан каже, що Охридська архієпископія буде просити Томос про автокефалію у Вселенського Патріархату, оскільки це єдина Церква яка має право надавати такі документи згідно з традицією і канонам.

    Про це повідомляє doxologiainfonews.com з посиланням на інтерв’ю Стефана грекомовному виданню.

    Архієпископ Стефан розраховує, що цей Томос Вселенського патріархату буде прийнятий усіма помісними православними церквами.

    Інтерв’ю архієпископ Охридський Стефан для To Vima дав перед богослужінням у Белграді, де сербський патріарх вручив архієпископу Стефану «Томос про автокефалію».

    В інтерв’ю Архієпископ Стефан наголосив, що мета Охридської архієпископії не в тому, щоб вчинити миттєве рішення, яке поділить церкву навпіл, а справжню автокефалію, яку визнають усі.

    «У православній традиції є порядок речей. Ми сподіваємось отримати автокефалію, яку отримали всі післяхалкедонські Церкви. Ми не просимо, ми не хочемо і ми не заслуговуємо на швидке рішення, ми не хочемо нічого, що поставить Охридську архієпископію на середині шляху, або в глухий кут.

    На підготовчих засіданнях, а також під час переговорів у Шамбезі ставилося питання про шлях надання автокефалії, тобто про те, що вона має надаватись на основі якогось всеправославного консенсусу і бути підтвердженим усіма главами Церков.

    Вселенський Патріарх був дуже поблажливий, відмовившись від своїх прав, щоб, однак, принести загальне згоду і мир у міжправославних відносинах. Але те, що пропонувалося, не було, ​​узгоджено і всеправославним рішенням не було прийнято і оголошено чинним правилом.

    Тому залишається в силі канонічна традиція, що тільки Вселенський патріархат надає Томос про автокефалію, а інші Церкви його благоговійно приймають», – каже архієпископ Стефан.

    Нагадаємо, 24 травня експрем’єр Північної Македонії Зоран Заєв висловив сподівання, що патріарх Варфоломій оголосить Охридську Архієпископію автокефальною. Цього дня Сербська Церква заявила, що «приймає автокефалію» Охридської Архієпископії, попри те, що автокефалію може надавати лише Вселенський патріархат.

    Найсвіжіше

    Популярне