Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Паканич атакує архієпископа Сильвестра, через проукраїнські погляди на майбутнє УПЦ (МП)

    Як повідомляв «Духовний Фронт України» раніше, 10 квітня 2024 року має відбутись засідання Синоду Української Православної Церкви, яка перебуває в єдності з Московським Патріархатом. Про це редакції стало відомо з власних джерел всередині даного релігійного об’єднання.

    На порядку денному Синоду має бути оцінка “Наказу” Всесвітнього російського народного собору, законопроєкту №8371, та можлива зміна ректора КДАіС.

    На питанні зміни ректора варто зупинитися детальніше, оскільки після публікації нами цієї інформації, стали відомі нові деталі:

    Отже, синодалам має бути запропоновано звільнити з посади ректора Київської духовної академії і семінарії архієпископа Сильвестра (Стойчева), в якого тривалий конфлікт з лідером проросійського крила УПЦ (МП) – митрополитом Антонієм (Паканичем) через погляди на майбутнє УПЦ (МП). На місце архієпископа Сильвестра митрополит Антоній хоче протиснути архімандрита зі своєї Бориспільської єпархії, а Сильвестра відправити подалі від Києва і статусного ресурсу КДАіС, щоб не ретранслював свої «пагубні» ідеї у столиці та не «заражав» ними інших. Уже після нашого допису кілька годин тому, стало відомо, що Сильвестру взамін ректорства думають запропонувати єпархію, щоб ці дії не виглядали як репресії за погляди.

    У колах УПЦ (МП) архієпископ Сильвестр (Стойчев) відомий послідовним виконанням декларативних рішень Феофаніївського собору в руслі повної самостійності і незалежності УПЦ (МП) від РПЦ. Відомо, що рішення Феофанії були половинчасті, але зараз архієпископ Сильвестр бачить їхню імплементацію в життя максимально наближаючи УПЦ (МП) до повної незалежності від Московського Патріархату. Якраз через таку, можна сказати, «незалежницьку» позицію Сильвестр є неугодний Паканичу і тому останній створює архієпископу Сильвестру проблеми, і навіть прагне прибрати із ректорства і відправити подалі із Києва, щоб унеможливити його вплив на процеси.

    Проте, дані кадрові ініціативи Паканича  поділяють не всі, адже частина духовенства і вірян УПЦ (МП) підтримують погляди Сильвестра на подальшу незалежність. Чи зможе Паканич заглушити їхні голоси, побачимо завтра, коли має відбутись Синод УПЦ (МП).

    Як відомо, Паканич є лідером проросійського крила всередині УПЦ (МП), який попри рішення Феофаніївського собору прагне зберегти УПЦ (МП) в орбіті РПЦ за будь-яку ціну, і навіть поминав Патріарха Московського Кіріла за Богослужінням. Втім, Паканич вміє гарно замітати сліди і поки не потрапляв у якісь публічні гучні проросійські скандали. Правоохоронці не висунули йому підозр у колабораціонізмі чи розпалюванні ворожнечі, як це було з його колегами Лонгіном (Жаром) чи Феодосієм (Снігірьовим), або Іонафана (Єлецьких).

    Саме в орбіті впливу Паканича діють інформаційні платформи, які розпалюють ненависть на релігійному підгрунті та які вже потрапляли в бан СБУ. Йдеться про “СПЖ”, “Расколам.нет”, “Правмір”, “Перший Козацький” й інші. Працівники цих ресурсів були затримані , як ті, що отримували вказівки від ФСБ і дестабілізували ситуацію в Україні, спекулюючи релігійними темами. Також журналістом в “СПЖ” був українофоб, який проживає в РФ.

    Сподіваємось, що здоровий глузд  всередині УПЦ (МП) переможе (хоч ситуативно) і синодали не дадуть ходу рішенням у руслі інтересів проросійського крила, із митрополитом Антонієм (Паканичем) на чолі.

    Найсвіжіше

    Популярне