Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Богослов: Російська церква стає повністю нацистською через вчення про «священну війну» проти України

    «Указ» Патріарха Кирила, який благословляє вторгнення Росії в Україну, наповнений риторикою «священної війни» часів нацистської агресії – однак лідери церков у всьому світі зберігають оглушливе мовчання, каже Кирило Говорун.

    Повномасштабна війна Росії проти України роками велася з повного благословення Російської Православної Церкви, патріарх якої Кирил сказав російським солдатам, що вбивство під час вторгнення в Україну змиє їхні гріхи.

    Проте схвалення церквою кровопролиття в Україні вийшло на новий рівень 27 березня, коли було прийнято документ, який офіційно назвав вторгнення Росії в Україну «священною війною».

    За словами богослова Кирила Говоруна, цей «указ» є кроком до кристалізації ідеології «русского мира», яку він вважає єретичною доктриною, що спонукає Росію до війни, повідомляє euromaidanpress.com

    Якщо коротко, то “русский мир” є вираженням трайбалізму: віри в те, що приналежність до племені робить тебе іншим і винятковим. Тільки тут “плем’я” розширюється до “російської цивілізації”, яка, як вважається, наділена божественною “місією” – врятувати світ від себе самої. Зокрема, шляхом вторгнення в Україну.

    Але які наслідки матиме “указ”, виголошений церквою, для російської політики?

    Попри офіційне відокремлення церкви від держави в Росії, насправді коріння ідеології “русского мира”, що охопила уми кремлівської еліти, є богословським. Якщо раніше вона була досить аморфною, то тепер стала більш визначеною і транслюється “urbi et orbi” на засіданні Собору та в його “постанові”, – каже Говорун.

    “Цей Собор є політичною рукою Російської Православної Церкви. Навіть якщо остання сама стає все більш політичною, собор все одно є набагато більш політичним. Те, що Патріарх Кіріл думає, але не наважується публічно проголосити як глава Церкви, він делегує Собору для артикуляції.

    Формально його указ або “розпорядження” було оприлюднене собором, але фактично воно відображає те, що сам патріарх хотів донести до російських політичних еліт і суспільства. Це свого роду його булла “urbi et orbi”, тобто призначена для Кремля і всього “русского мира “, – сказав Говорун в інтерв’ю Euromaidan Press.

    “Указ” виводить націоналізм на новий рівень, небачений з часів нацизму і, можливо, випереджаючий останній, стверджує Кирило Говорун.

    У роки, що передували Другій світовій війні, нацисти проводили кампанію з очищення гуманітарних знань від будь-якого єврейського впливу. Це проявлялося у забороні та цензурі творів єврейських авторів, звільненні євреїв з наукових та впливових посад, пропагандистській кампанії з очорнення євреїв як небезпечних “чужинців”, які заплямували німецьку думку та культуру, знищенні єврейських книг та місць історичної пам’яті.

    Однак ідеологія “русского мира”, в інтерпретації Ради, має більш амбітну мету – позбутися будь-якого західного впливу на гуманітарне знання, каже Говорун. У свою чергу, це уможливлює викривлене світосприйняття Росії, в якому росіяни продовжують сприймати себе як жертви, незважаючи на вторгнення в Україну:

    “Це фактично спроба націоналізувати раціональність. Ця спроба настільки ж амбітна, наскільки й недосяжна. Тим не менш, вона впливає на те, як пересічний росіянин сприймає навколишню дійсність. Таке сприйняття, коли воно “націоналізується”, стає оруеллівським: чорне стає білим, Росія стає жертвою власної війни, а її звірства слугують цілям найвищого гуманізму”.

    Найсвіжіше

    Популярне