Четвер, 16 Травня, 2024
Бiльше

    Адвокат УПЦ (МП) Амстердам звинувачує Україну в «переслідувані» кліриків-колаборантів із УПЦ (МП)

    Американський адвокат і лобіст УПЦ Роберт Амстердам опублікував емоційну заяву про «кампанію дезінформації» та «залякування» поширювані деякими українськими медіа щодо його візиту до Києва для зустрічі з керівництвом УПЦ (МП).

    У своєму зверненні Амстердам знову переконував усіх в тому, що УПЦ (МП) – це не частина РПЦ, а Українська влада не має права притягувати до відповідальності священнослужителів УПЦ (МП), яких підозрюють у колабораціонізмі чи підриву національної безпеки. Це на думку Роберта є “переслідуванням” і “неправдивими заявами”.

    Під час наших консультацій з членами УПЦ в Києві на цьому тижні ми задокументували численні випадки переслідувань і неправдивих заяв. В одного високопоставленого клірика УПЦ на наступний ранок після зустрічі з нами спецслужби провели обшук в його будинку”, – сказав Амстердам.

    Ймовірно він має на увазі обшуки у митрополита Черкаського УПЦ (МП) Феодосія Снігірьова.  У нього стався серцевий напад через вручення четвертої підозри. Цього разу СБУ встановила, що після оголошення попередніх підозр клірик продовжив поширювати серед своїх парафіян фейки щодо «захоплення» Храму Різдва Пресвятої Богородиці у Черкасах і видворення звідти служителів церкви.

    Далі Амстердам переконував, що УПЦ не РПЦ. Втім, іронічно, що митрополит Феодосій є одним із найбільших любителів Моспатріархату. Зокрема він на початку 2024 року поминав патріарха Кіріла (Гундяєва) у своїй єпархії і закладав храм з його іменем, попри благословення останнім війни проти України.

    Також, «5 канал» та «Главком.юа» нібито розповсюджують на думку адвоката УПЦ (МП) неправдиву інформацію про те, що фірма Роберта Амстердама працює на замовлення РПЦ та патріарха Кіріла (Гундяєва). Одночасно пан Амстердам наголосив, що такі фейки начебто стались через те, що інші ЗМІ отримали «вказівку» з ним спілкуватись.

    Роберт Амстердам в середині 2000-х років захищав голову російської компанії «Юкос» і зіткнувся з великими перешкодами з боку російської влади, включаючи депортацію. Він має великий досвід юридичних протистоянь, а тому навряд чи адвоката УПЦ (МП) змогли залякати кілька репортажів українських медіа, які відповідно до законодавства про журналістську діяльність мають право на свободу слова. Крім того, кореспондентка «5 каналу» задала питання про афілійованість УПЦ з РПЦ, а не про роботу самого адвоката на РПЦ.

    Нажаль, як повідомляв Духовний Фронт, публічна діяльність Роберта Амстердама,  пов’язана з захистом «Синоду УПЦ» (такої юридичної особи немає), направлена на розпалювання протистояння і дискредитацію української влади. Сам Амстердам маніпулює і протирічить сам собі під час коментарів у ЗМІ, говорячи про “заборону релігії”, а також відмовився коментувати власних спонсорів.

    «Релігія в Україні» подала український переклад повного тексту заяви.

    Заява Роберта Амстердама щодо спростування неправдивих заяв в українських ЗМІ

    Київ, 22 лютого 2024 року

    За останні кілька днів нам стало відомо про низку неправдивих і зловмисних заяв, поширених, зокрема, на «5 каналі» та «Главком.ua», про те, що моя фірма «Амстердам і партнери» нібито працює від імені Патріарха Кирила та/або Російської православної церкви (РПЦ).

    Це твердження є неправдивим і має всі ознаки збройної дезінформації, спрямованої на залякування та погрози під час наших консультацій з нашим клієнтом у Києві.

    Ані я, ані моя фірма ніколи не мали жодних контактів і жодних стосунків з Російською православною церквою, Патріархом Кирилом чи будь-якими іншими священнослужителями цієї організації. Ми представляємо Священний Синод Української Православної Церкви (УПЦ) в його зусиллях вижити в умовах кампанії переслідувань з боку держави та захистити людські права своїх парафіян. Про цю участь було оголошено громадськості 18 жовтня 2023 року.

    Ми не змогли виправити неправдиве повідомлення 5-го каналу, оскільки нам повідомили, що місцеві українські ЗМІ отримали «вказівку» не розмовляти з нами.

    Під час наших консультацій з членами УПЦ в Києві на цьому тижні ми задокументували численні випадки переслідувань і неправдивих заяв. В одного високопоставленого клірика УПЦ на наступний ранок після зустрічі з нами спецслужби провели обшук в його будинку.

    Ми рішуче відкидаємо ці останні неправдиві заяви про будь-які зв’язки з РПЦ і не дозволимо цій грубій і незаконній тактиці завадити нашій роботі від імені УПЦ. Право на адвоката існує в Україні, навіть якщо верховенство права щодня піддається сумніву.

    Найсвіжіше

    Популярне