Субота, 27 Липня, 2024
Бiльше

    Релігієзнавець: лист ПЦУ може змусити церкви переглянути лжевчення РПЦ

    Православна Церква України написала листа до Вселенського Патріарха Варфоломія з проханням звернутися до Патріарха Кіріла з вимогою публічно відректися від ідеології “русского міра” та засудити рішення про її підтримку.

    Релігієзнавець Андрій Смирнов заявив, що ця ідеологія відхиляється від християнського віровчення і тяжіє до єретичних вірувань, передають Факти.

    Листом ПЦУ намагається привернути увагу світової церковної спільноти до злочинної діяльності Московського Патріархату, який фактично виправдовує геноцид українського народу. Однак, інструменти впливу Вселенського Патріарха на РПЦ обмежені.

    “Попри те, що Вселенський Патріарх має особливий статус у вселенському православ’ї, його першість не визнає Російська Церква. І будь-які спроби Варфоломія скликати чи-то Всеправославний Собор, чи-то Собор Предстоятелів Помісних Церков будуть блокуватися Московським Патріархатом. Тому, на жаль, у Православної Церкви немає дієвих механізмів покарання конкретного Предстоятеля, зокрема Патріарха Кирила”, – зауважив Андрій Смирнов.

    Серед помісних церков немає консенсусу щодо РПЦ, деякі підтримують патріарха Варфоломія та ПЦУ, інші – проросійські. Лист ПЦУ може спонукати церкви досліджувати єретичність вчення “русского міра” і припинити визнавати патріарха Кіріла.

    Андрій Смирнов вважає, що для засудження злочинів РПЦ необхідний міжнародний трибунал над керівництвом РФ, зокрема над Патріархом Кирилом.

    Нагадаємо, священник ПЦУ віддав своє авто на потреби ТрО. Також патріарх Варфоломій висловив занепокоєння екологічною кризою на Глобальному форумі діалогу KAICIID.

    Найсвіжіше

    Популярне