Субота, 27 Липня, 2024
Бiльше

    На День вишиванки: що символізують облачення священників?

    В Православній Церкві України вишиванки священнослужителів не просто прикрашають облачення, а несуть глибоку символіку та відображають багатовікові традиції.

    Про це повідомляє інформаційний ресурс ПЦУ з нагоди Дня вишиванки.

    Верхнє облачення священників, відоме як ризи або фелони, символізує багряницю, в яку був одягнений Христос, та означає “ризу правди”. Святкові ризи розшиті золотими, сріблястими нитками та різноманітними візерунками, серед яких найпопулярніші геометричний, рослинний та флористичний орнаменти.

    Майстрині зі Свято-Михайлівського монастиря працюють як вручну, так і з використанням автоматичного обладнання, застосовуючи елементи традиційної київської та чернігівської вишивки. Рослинні орнаменти уособлюють життя, квадрати – досконалість та гармонію, а хрести різних форм – віру та спасіння душі.

    Колір вишивки також має глибоке символічне значення у православ’ї. Білий символізує чистоту та Бога, чорний – смиренність та мудрість, червоний – кров, рід та торжество життя, жовтий – небесний вогонь та Божественну мудрість, а блакитний – спокій та безмежність.

    Колір облачення священнослужителів варіюється залежно від церковного періоду чи свята – від темного під час постів до світлих та яскравих відтінків на великі свята.

    “Вишивка у Церкві – це не просто прикраса, а символічне повідомлення, наша історія та традиції. Немає тут нічого випадкового”, – наголошується в дописі ПЦУ.

    Нагадаємо, священник ПЦУ віддав своє авто на потреби ТрО.

    Найсвіжіше

    Популярне