Неділя, 28 Квітня, 2024
Бiльше

    Путін божеволіє: заявляє про неможливість розриву “єдності” РПЦ з УПЦ (МП)

    Кремлівський диктатор владімір путін висловився про єдність УПЦ (МП) і РПЦ. В інтерв’ю американському журналісту Такеру Карлсону путін заявив, що попри дії української влади, нікому не вдасться розділити РПЦ.

    “Чому українська влада розриває Російську православну церкву? Тому що вона об’єднує не територію, а душу, і нікому не вдасться її розділити”, – заявив путін.

    Духовний Фронт України розбирається в маніпуляції і брехні лідера російських окупантів.

    Заява путіна про те, що РПЦ “об’єднує душу” і “нікому не удасться її розділити”, несе в собі небезпечне заперечення української ідентичності. РПЦ протягом століть використовувалась як інструмент русифікації та асиміляції українців.

    Також висловлювання путіна є прямим втручанням у внутрішні справи України. Українська держава має право самостійно визначати свою релігійну політику і має право на незалежну автокефальну Церкву.

    Відомо, що путін використовує релігію як інструмент політичного впливу. РПЦ стає знаряддям пропаганди та виправдання агресії проти України. Нерідко так звану “СВО” виправдовують міфічними “гоніннями” на УПЦ (МП). Нещодавно такі меседжі поширювала роспропаганда у фейковому проханні від імені Тернопільського митрополита УПЦ (МП).

    Путін ігнорує історичні факти самостійності ПЦУ і того, як українці багато років добивались незалежної Церкви. Події початку і кінця  20 століття, а також новітня історія свідчить про прагнення українців до автокефалії. Втім російський диктатор ніколи не цікавиться думкою людей. Путін нехтує волею росіян і намагається так само нехтувати думкою вірян в Україні.

    Водночас використання РПЦ як інструменту геополітичного впливу, а також у війні проти Україні, шкодить релігійній свободі та міжконфесійному миру в Україні. Через невизначений статус УПЦ (МП), остання опинилась під загрозою заборони.

    Варто підкреслити, що вплив РПЦ в Україні становить загрозу національній безпеці, адже ця церква лояльна до уряду Росії, а очільник – патріарх Московський Кіріл (Гундяєв) цілковито підтримує агресію і злочини російських військових.

    Таким чином заява путіна свідчить про використання РПЦ як інструменту м’якої сили. Це ще раз демонструє імперські амбіції Росії та прагнення до контролю над Україною, використовуючи у загарбницькій війні не тільки військове насилля, але і Російську Церкву.

    Карлсон часто повторює російські наративи та фейки

    Як повідомляв Духовний Фронт, нещодавно захисник УПЦ (МП) із США Такер Карлсон приїхав до Москви. У мережі припустили, що він поїхав по російські рублі. Клінтон назвала «корисним ідіотом» пропагандиста УПЦ (МП) Карлсона, який взяв інтерв’ю у Путіна.

    Карлсон публічно виступив із заявою проти підтримки з боку США для України і заступався за УПЦ (МП) в інтерв’ю з Бобом Амстердамом. Він стверджував, що американські міста постраждали від того, що Конгрес і Білий дім надали Україні мільярди доларів допомоги.

    У листопаді 2023 року він поширював фейк про нібито заборону в Україні православної церкви і переслідування християн – так він неправдиво інтерпретував ініціативу ухвалення в парламенті закону щодо заборони діяльності в Україні церков з центром управління у Москві. При чому він не згадував, що закон не забороняє конкретно УПЦ МП, що його навіть ще не ухвалили, і що в Україні є інші православні церкви.

    Оглядачі пояснювали такі дії журналіста роботою американських лобістів, найнятих представниками Російської православної церкви. Завдяки Карлсону УПЦ (МП) поширює неправдиву інформацію про свою “тисячолітню” історію за кордоном. Так в інтерв’ю Такеру, лобіст УПЦ МП Роберт Амстердам стверджував, що УПЦ (МП) нібито має тисячолітню історію, а ПЦУ – лише 5 років.

    За словами богослова Кирила Говоруна, Вадім Новинський веде в США шкідливу для України ІПСО за участі Такера Карлсона. Говорун вважає, що інтерв’ю Роберта Амстердама Такеру Карлсону, яке набрало понад 50 млн переглядів, мало колосальний вплив на формування точки зору щодо України, зокрема у середовищі республіканців. В ефірі прозвучали тези від Амстердама про те, що УПЦ (МП) і ПЦУ – це різні релігії, тож, як пояснює архімандрит, коли Україна тисне на УПЦ МП, фактично це нібито означає утиск релігії як такої, а не боротьбу з впливом агресора на церкву.

    Насправді ж, як підкреслив голова ДЕСС демонтаж структур Московського патріархату не повинен впливати на можливість людини сповідувати свою релігію. Тобто ні в якому разі людям не заборонять молитись в храмах чи сповідувати свою віру в Бога. Тобто тези про “гоніння” є свідомою брехнею УПЦ (МП), що ретранслюється ними не тільки в Україні, але і проросійськими брехунцями в США.

    У інтерв’ю Такер Карлсон також розповів про погану українську владу, що бореться з релігією за підтримки влади у США. У минулому американський екс-ведучий Fox-News Такер Карлсон неодноразово поширював російські фейки про війну в України, підіграючи російській пропаганді.

    У червні 2023 р. Карлсон виступив з 10-хвилинним відеороликом із записаним з дому та зачитаним по телесуфлеру монологом, в якому поклав відповідальність за руйнування Каховської ГЕС на Україну, ображав українського президента, посилався на теорію змови про 11 вересня.

    У 2022 році Карлсон привітав своїх слухачів із роковинами “СВО”. “Цього тижня виповнюється сім місяців від початку військової спецоперації Росії в Україні, яка все ще продовжується і про яку вже не так багато й говорять”, – говорив він.

    Такер не цурається конспіративних теорій і, зокрема, заявляв, що уряд США має космічний корабель інопланетян, повторював вигадки російської влади про американські лабораторії з виробництва біологічної зброї в Україні, стверджував, що Каховську ГЕС зруйнували українці, і звинувачував Вашингтон у причетності до підриву газогонів “Північний потік”.

    Російські державні ЗМІ регулярно відгукуються про Карлсона як про журналіста, який “говорить правду”, і часто його цитують. Агентство медіааналітики “Шмаков.Медиа” підрахувало для телеграм-каналу “Осторожно новости”, що за останній тиждень російські державні ЗМІ та z-канали згадали Карлсона приблизно 2050 разів.

    Серед відомих політиків, у яких він брав інтерв’ю останнім часом, – проросійський прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан.

    Найсвіжіше

    Популярне