П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    В США відомий проросійський ведучий Такер заступився за УПЦ (МП). Аналітика від ДФУ

    Захисник УПЦ (в єдності з МП) та Вадіма Новінського в міжнародних справах Боб Амстердам взяв інтерв’ю в Такера Карлсона – відомого поширювача російських наративів у США та противника допомоги Україні.

    Про це повідомляє роспагандистський ресурс “СПЖ”, представляючи Такера, як “громадського діяча”.

    У інтерв’ю Такер розповів про погану українську владу, що бореться з релігією за підтримки влади у США. У минулому американський екс-ведучий Fox-News Такер Карлсон неодноразово поширював російські фейки про війну в України, підіграючи російській пропаганді.

    У червні 2023 р. Карлсон виступив з 10-хвилинним відеороликом із записаним з дому та зачитаним по телесуфлеру монологом, в якому поклав відповідальність за руйнування Каховської ГЕС на Україну, ображав українського президента, посилався на теорію змови про 11 вересня.

    У 2022 році Карлсон привітав своїх слухачів із роковинами “СВО”. “Цього тижня виповнюється сім місяців від початку військової спецоперації Росії в Україні, яка все ще продовжується і про яку вже не так багато й говорять”, – говорив він.

    Тепер цей проросійський пропагандист обурюється тим, що в Україні “заборонили Церкву, а в США нібито мовчать”. З такими заголовками “СПЖ” поширює його тези на своєму ресурсі. Карслон навіть провів паралелі із Сирією і фактично натякнув, що США в Україні ледь не вбивають християн!

    «Уряд США за кількох президентів ефективно фінансував убивства християн у Сирії, і це триває по всьому Близькому Сходу та у Східній Європі, в Україні. Найочевидніший приклад: український уряд зараз заборонив цілу християнську конфесію, а у США практично ніхто нічого про це не сказав», – заявив Карлсон, додавши, що уряд України та її оборона «фактично фінансуються виключно платниками податків Сполучених Штатів».  Ця теза була процитована на СПЖ.

    Кращих захисників для УПЦ (МП) вже і годі придумати, хіба що заяви Кіріла Гундяєва про “захист УПЦ (МП)”.

    Важливо також й інше, меседжі Такера почує частина американців і політиків у США. Таким чином слова Такера про “фінансування гонінь американцями” сприяють дезінформаційній кампанії проти надання збройної підтримки США із Заходу. Адже Такер говорить, що США “фінансує” гоніння на Церкву. У пересічного жителя в США може скластись враження, що за його гроші Україна переслідує церкву і щей отримує зброю. Пропагандистська картинка склалась.

    В УПЦ (МП) теж заявляють про “гоніння”, особливо про це голосно кричить лідер проросійського крила митрополит Антоній (Паканич). Насправді ж, як підкреслив голова ДЕСС демонтаж структур Московського патріархату не повинен впливати на можливість людини сповідувати свою релігію. Тобто ні в якому разі людям не заборонять молитись в храмах чи сповідувати свою віру в Бога. Тобто тези про “гоніння” є свідомою брехнею УПЦ (МП), що ретранслюється ними не тільки в Україні, але і проросійськими брехунцями в США. 

    Роспропаганда

    Російські пропагандисти вже смакують заяви Такера. Один із них, пов’язаний із ГРУ РФ, опублікував 10-хвилинне відео з Такером, де він говорить про гоніння і фінансування їх урядом США. “…по українському уряду буквально проїхалися танком, згадавши все – заборону Церкви під надуманим приводом, захоплення храмів, порушення прав віруючих, а також українських та міжнародних законів”, – йдеться в одному з дописів роспропаганди. Російські агенти подякували митрополиту в Запоріжжі Луці, який “започаткував потрібний процес, надіславши Такеру Карлсону листа про гоніння на УПЦ” (МП).

    Особа того хто брав інтерв’ю в Такера теж не викликає довіри, м’яко кажучи. Американський юрист Роберт Амстердам відомий тим, що захищав російського націоналіста і бізнесмена Ходорковського Михаіла і Вадіма Новінського. Амстердам теж долучився до відбілювання УПЦ (МП) і погрожує українській владі зменшенням підтримки Заходу, якщо закон про заборону РПЦ буде прийнято. На додачу авдокат Новінського впевнений, що через цей закон Україна не зможе вступити в ЄС.

    Ні Такер, ні Амстердам жодним словом не зачепили теми колаборантів у рясах. Ніхто не розповів, як митрополит Павло Лебідь радів окупації Херсону, а його колеги по цеху, роздавали провокаційні листівки і зберігали прапори терористів у єпархіальних відділах. Тобто інтерв’ю з Такером дуже “об’єктивне”.

    Гоніння?

    До речі щодо реальних гонінь. В Україні вже ця фраза про гоніння на УПЦ МП по суті втратила будь яку силу. Її вже мало хто сприймає всерйоз, адже бачить ту дійсність, яка є навколо. В країні війна, а УПЦ (МП) продовжує свою звичну діяльність. Зокрема, митрополит Онуфрій служить в Київській Лаврі, а в Олександрійській та Хмельницькій єпархіях освячено храми УПЦ (МП). Звісно що народ, який страждає від росії, не хоче в себе вдома бачити Церкву, яка досі внятно і чітко не розірвала з Кремлем зв’язків. Тому є ряд конфліктів, які в УПЦ (МП) називають гоніннями, але не хочуть самим змінюватись, щоб їх перестали гонити.

    Що ж, побажаємо керівництву УПЦ (МП) вкладати свої сили не в адвокатів Новінського, а в дистанціюванні від Москви і ось таких Такерів, які шкодять Україні, намагаючись розпалити дипломатичний скандал, перебільшуючи факти і ігноруючи об’єктивність.

    Найсвіжіше

    Популярне