Понеділок, 20 Травня, 2024
Бiльше

    У державі очікують повернення чотирьох корпусів Києво-Печерської Лаври до 10–11 вересня

    У Національному заповіднику “Києво-Печерська лавра” розраховують, що до 10–11 вересня буде звільнено чотири корпуси, які зараз займає Київська духовна академія та семінарія УПЦ (в єдності з Моспатріархатом).

    Про це 6 вересня повідомив т.в.о. директора Національного заповідника “Києво-Печерська лавра” Максим Остапенко в коментарі “Укрінформу”.

    “Із частини приміщень люди вже виїхали. Зокрема, 70-й і 49-й корпуси повернули заповіднику. Але заповідник – це не силова структура. Ми звернулися до людей із проханням або надати підстави на перебування, або покинути приміщення. Наразі жодних підстав їхнього перебування там немає. Тому ми чекаємо, поки ці люди добровільно підуть із приміщень. Ми також сподіваємося, що десь до 10–11 вересня представники Київської духовної академії та семінарії вивезуть своє майно із чотирьох корпусів, які вони займають. Майно вже вивозиться”, – розповів він.

    Водночас Остапенко зазначив, що долю семінарії вирішуватиме уряд України. Він зауважив, що цей об’єкт “не був акредитований в України, тож він не має статусу навчального закладу, який офіційно визнаний державою”.

    “Або семінарія має встановити відносини з державою, пройти офіційну акредитацію і тоді звертатися від імені навчального закладу, можливо, за якимись форматами існування в межах Лаври. Або це питання має бути просто зняте”, – сказав він.

    Нагадаємо, Офіс омбудсмена не виявив порушень прав вірян на території Лаври. Також справу щодо співів про «матушку-русь» у Лаврі заново розглядатимуть у суді.

    Найсвіжіше

    Популярне