Понеділок, 20 Травня, 2024
Бiльше

    Офіс омбудсмена не виявив порушень прав вірян на території Лаври

    Працівники Офісу уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, за попередніми даними, не виявив на території Національного заповідника “Києво-Печерська лавра” порушень прав віруючих УПЦ (в дності з МП), наприклад, свободи пересування.

    Про це уповноважений ВР із прав людини Дмитро Лубінець повідомив під час пресмарафону, передає Укрінформ.

    “Зрозуміло, що це попередній висновок, я детально сам особисто з цим розбираюся, але, попередньо, ми не побачили якихось порушень прав віруючих”, – сказав він.

    За словами омбудсмана, його представник здійснив моніторинговий візит до Лаври, і було оглянуто два корпуси, які там є — 57-й і 58-й, у яких було 4 і 8 людей відповідно.

    “Ми не встановили жодного обмеження на пересування, їх (віруючих — ред.) ніхто не тримає там, ніхто не забороняє ченцям, священнослужителям заходити, виходити, приносити їжу, ліки, будь-що. У зверненні адвоката була окрема увага (приділена — ред.) тому, що (людей — ред.) морять голодом і немає води. Ми не встановили ознак якогось виснаження (громадян — ред.). Ми встановили, що там було дуже багато їжі, була і вода”, – поінформував Лубінець.

    Уповноважений із прав людини заявив, що якщо хтось до нього звертається щодо порушення прав, у тому числі прав віруючих, то Офіс омбудсмана завжди на це реагує.

    “Але ми будемо завжди об’єктивними. Якщо представники влади щось порушать, ми будемо це фіксувати. Якщо у зверненнях наводяться дані, які не підтверджуються — ми теж будемо це фіксувати і показувати”, – запевнив він.

    Нагадаємо, справу щодо співів про «матушку-русь» у Лаврі заново розглядатимуть у суді. Також у Києво-Печерській лаврі відбулось відкриття меморіальної дошки на честь князя Острозького.

    Найсвіжіше

    Популярне