Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    У Києво-Печерській лаврі відбулось відкриття меморіальної дошки на честь князя Острозького

    У Свято-Успенській Києво-Печерській лаврі відбулось відкриття меморіальної дошки на честь українського державного, військового та церковного діяча, Великого гетьмана Литовського, князя Костянтина Острозького з нагоди річниці його перемоги над московським військом. Урочистості відбулися з метою увічнити пам’ять видатного полководця та його заслуги у захисті української землі.

    Встановлення меморіалу присвячене 509-м роковинам битви під Оршею (1514), в якій об’єднане українсько-литовсько-польсько-білоруське військо під керівництвом князя Острозького розгромило багатотисячну армію московитів царя Василя ІІІ, повідомляє “Інформатор“.

    На заході були присутні представники посольства трьох країн та військові 30 омбр ім. князя Острозького і полку імені Кастуся Калиновського.

    Костянтин Острозький народився в 1460 році на Волині. Він став одним із найвидатніших полководців XVI століття. Став одним із найвидатніших полководців XVI століття — провів 65 битв, програв 3, брав участь в успішних кампаніях проти татар та Московської держави. 8 вересня 1514 року, в битві під Оршею, військо Костянтина Острозького розбило московське військо воєвод Івана Челядніна та Михайла Голиці.

    Крім того, Костянтин Острозький був одним із найвизначніших меценатів та власників землі того часу, перетворив Острог на осередок слов’янської культури. Помер 11 вересня 1530 року в Турові, похований у Києво-Печерській лаврі. У 2014 році посол Литовської Республіки в Україні Пятрас Вайтєкунас було ініційував проєкт з відтворення надгробка князю Костянтину Острозькому, який був знищений разом із Успенським собором 3 листопада 1941 року.

    Відкриття пам’ятної дошки дозволить нащадкам краще згадати цю історичну подію та подвиг князя Острозького.

    Нагадаємо, на Черкащині ще одна громада долучилась до ПЦУ. Також священники ПЦУ обговорили із ДЕСС облаштування українських духовних місій за кордоном.

    Найсвіжіше

    Популярне