Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    СБУ викрила на пропаганді русского міра кума Медведчука – архімандрита Венедикта (Хромея)

    На Закарпатті СБУ викрила священнослужителя УПЦ МП. Настоятель одного із храмів Хустської єпархії Венедикт Хромей у своїх соцмережах публікував матеріали, в яких ображав релігійні почуття вірян інших конфесій. Також він пропагував комуністичний режим і проросійські політсили.

    Про це передає Українська правда з посиланням на джерела в СБУ.

    Венедикт (в миру Віталій) Хромей 1983 року народження, який є кумом дружини Віктора Медведчука Оксани Марченко (хрестив із нею дитину депутата Закарпатської облради від ОПЗЖ) і раніше потрапляв у скандали, стававши “героєм” Духовного Фронту України.

    В СБУ зазначають, що церковник, будучи керівником територіального благочиння, яке одним із перших з початку повномасштабного вторгнення вийшло з-під юрисдикції Московського патріархату, намагався жодним чином не допустити переходу громади до ПЦУ.

    Оперативники спецслужби встановили, що на власній сторінці у соцмережах священник пропагував комуністичний режим та поширював заборонену в Україні радянську символіку. Це підтвердила й ініційована у справі судова мистецтвознавча експертиза.

    Серед своєї кількатисячної авдиторії підозрюваний розміщував зображення з комуністичними символами, зокрема зі значком червоної зірки та військовим орденом СРСР.

    Крім того, чоловік розміщував дописи, у яких вітав “С днем Великой Победы” та “прикрашав” свою аватарку зображенням п’ятикутної червоної зірки – символа комунізму.

    Під час обшуків у храмі та за місцем проживання священнослужителя, правоохоронці виявили та вилучили комп’ютерну техніку із доказами протиправної діяльності. Знайдено велику кількість агітаційно-пропагандистських матеріалів російських авторів, брошури сепаратистського характеру.

    Серед виявленого правоохоронцями – книги, в яких принижуються релігійні почуття громадян інших конфесій та формуються ворожі настрої до них.

    У окремих брошурах заперечується право України на незалежність, і наголошується, що “Київ, без великої Росії, і окремо від РФ, немислимий в жодному випадку”.

    У ході слідчих дій СБУ знайшла тексти пісень, якими закликали до “пробудження матушки-Руси” та молилися за “спасение России”, а також роздруківки молитов, в яких згадували патріарха РПЦ Кіріла Гундяєва, який “благословив” російських військових убивати українців.

    Наразі правоохоронці вивчають всі вилучені матеріали для вжиття подальших процесуальних дій.

    Крім того, у ході оперативно-слідчих дій встановлено, що настоятель церкви у незаконний спосіб зайняв земельну ділянку, на якій побудовано храм. За цим фактом розпочато кримінальне провадження за самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво.

    Настоятелю храму повідомлено про підозру в поширенні комуністичної символіки та пропаганді комуністичного тоталітарного режиму.

    У літку 2020 року Духовний Фронт України писав, що Хромей замішаний у церковному конфлікті на Закарпатті. Він раніше виступав за Русинську народну республіку. На його сторінці в соцмережах – повний набір любителя «русского міра»: «вєлікая пабєда 75 лєт», фейковий прапор «підкарпатських русинів», пости із патріархом російської церкви Кірілом Гундяєвим. «Ми називаємо його місцевим сепаратистом, бо він і за русинство виступає і проти наших парафій», підтвердив інформацію благочинний Рахівського благочиння ПЦУ отець Віктор Білан.

    Також архімандрит Хромей молився за «напоумлення патріарха Варфоломія».

    Венедикт, як і багато служителів УПЦ (МП), – «внє політікі» і «за мир», але репостив дописи місцевих депутатів ОПЗЖ і навіть Анатолія Шарія, якому СБУ вручила підозру через розпалення релігійної ворожнечі. Венедикт також підтримує російську пропаганду стосовно російсько-грузинської війни, а саме стверджує, що не Росія напала на Грузію, а сама Грузія напала на Цхінвал.

    У 202 році, представники Хустської єпархії УПЦ (МП), побили жіночку літнього віку, яка разом з громадою виявила бажання перейти в лоно канонічної Православної Церкви України. Православна громада в селі Ділове Рахівського району ще у січні-лютому 2019 року проголосувала за перехід із УПЦ (МП) до ПЦУ і зареєстрували свою нову громаду, але цього не сприйняв місцевий священник Венедикт (Хромей) і менша частина тих, хто був проти переходу.

    Найсвіжіше

    Популярне