Неділя, 5 Травня, 2024
Бiльше

    Патріарх Варфоломій: вторгнення Росії спричинило незліченні втрати для людей і екосистеми України

    У своєму посланні з нагоди початку нового церковного року (Індикту) і Дня молитви за довкілля, які відзначаються 1 вересня 2023 року, Вселенський Патріарх Константинопольський Варфоломій звернув увагу на екологічну кризу, яка є загрозою для прав людини.

    Серед іншого, патріарх Варфоломій висловив свою підтримку Україні та звернув увагу на те, що вторгнення Росії в Україну призвело до жахливого екологічного руйнування та незлічених втрат для людей та екосистеми України.

    “…ми повинні також розглядати і оцінювати жахливі наслідки, спричинені вторгненням Росії в Україну, яке пов’язане з жахливим екологічним спустошенням. Кожен акт війни – це також війна проти створіння, оскільки він становить серйозну загрозу для природного довкілля. Забруднення атмосфери, води і землі бомбардуваннями, ризик ядерного голокосту, викиди небезпечної радіації від атомних електростанцій, що виробляють електроенергію, канцерогенний пил від вибухів будівель, знищення лісів і виснаження орних сільськогосподарських угідь – все це свідчить про те, що народ і екосистема України зазнали і продовжують зазнавати незліченних втрат. Ми наполегливо повторюємо: Війна має бути негайно припинена і розпочато щирий діалог”, – йдеться в посланні патріарха Варфоломія.

    Також патріарх звернув увагу на актуальність питань екології та соціальної справедливості.

    Архієпископ Константинопольський і Нового Риму заявив про своє задоволення тим, що екологічні ініціативи Вселенського Патріархату знаходять відгук не лише серед християнської спільноти, але й серед представників різних релігій, політиків, науковців і громадських активістів. Він наголосив, що проблема екологічної кризи є глобальною та вимагає спільних зусиль та мобілізації.

    Патріарх відзначив, що розуміння взаємозв’язку між екологічними та соціальними проблемами є дуже важливим, особливо в контексті того, що найбільшу шкоду від знищення природи терплять найбідніші серед нас. Він закликав до поєднання екологічної та соціальної діяльності для забезпечення сталого розвитку та захисту гідності людини.

    Патріарх закликав до припинення війни та початку щирого діалогу. Він відзначив, що Церква продовжує свою боротьбу за цілісність творіння, підкреслюючи, що турбота про природу є не тільки додатковою справою Церкви, але й виразом Божественної Євхаристії в діяльності Церкви.

    Патріарх Варфоломій завершив своє послання, нагадавши про спадок покійного митрополита Іоанна Пергамського, який розвивав екологічне богослів’я і був “першопрохідцем” в цій справі.

    Реакція проросійських ЗМІ

    Слова патріарха Варфоломія проросійські пабліки і наближені до інтересів Кремля ЗМІ намагаються подати, як підтримку РФ і як схилення України до капітуляції через “діалог з РФ”. Насправді це брехлива маніпуляція проросійських пропагандистів, які вирвавши одну фразу з контексту послання патріарха Варфоломія намагаються інтерпретувати у рашистському світлі.

    Патріарше послання стосувалось не теми вторгнення РФ в Україну, а екології і охорони довкілля і присвячене Дню молитви за довкілля і початку Індикту (1 вересня). З усім тим, патріарх Варфоломій торкнувся і теми вторгнення РФ в Україну, звернувши увагу на те, що через дії російських окупантів страждав і продовжує страждати український народ і екологія в Україні. Втім, ці важливі рядки на промосковські пабліки не потраплять.

    Раніше патріарх Варфоломій неодноразово окремо засуджував вторгнення РФ в Україну і благословення Кірілом російських військ і “нечестивої і диявольської війни“. Зокрема патріарх казав, що Кіріл «благословляє цю огидну, злу війну, замість того, щоб її засудити». Також архієпископ Константинополя і Нового Риму підкреслював, що «священної війни ніколи не буде», і що вторгення росії в Україну «нічим не можна виправдати».

    «Мені здається, що всі люди, які мають правильний погляд на речі, не можуть не засуджувати цю війну», – однозначно висловився патріарх Варфоломій. Він також не розуміє, як можна благословляти цю війну, як це робить Кіріл?

    Патріарха Варфоломія особливо вразила проповідь, яку Кіріл виголосив. Гундяєв тоді провів паралель між загиблими в Україні російськими солдатами і жертовною смертю Христа на хресті, заявивши, що вмираючи в Україні, російським солдатам будуть прощені всі їхні гріхи. Патріарх Варфоломій сказав: «Те, що він сказав останнє, а саме, що всі ті, хто помре на цій війні, підуть прямо в Царство Боже як мученики, це те, що не відповідає православному вченню».

    “Ми рішуче повторюємо: треба негайно припинити війну і розпочати щирий діалог”, – ці слова патріарха, які хотіли перекрути російські брехливі ЗМІ, співзвучні із позицією президента України Володимира Зеленського. Він також готовий до діалогу із росією, але за умови припинення війни і виведення всіх військо окупантів за межі України.

    “Три роки я – президент. Ви не знайдете жодного президента країн ЄС, який не отримував би від мене сигналів протягом трьох років, що я хочу прямих переговорів із президентом Росії, що ми не можемо допустити повномасштабної війни, що будуть десятки і сотні тисяч убитих та мільйони біженців”, – казав Зеленський у на початку серпня 2022 року.

    Пізніше, в тому ж місяці, Зеленський підкреслив, що діалог з Росією можливий тільки в разі повного виведення окупаційних військ з української території. Про це він сказав на прес-конференції за підсумками зустрічі з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом і генсеком ООН Антоніу Гутеррешем, інформує TRT Haber.

    Як бачимо, діалогу між Україною і РФ прагне не тільки патріарх Варфоломій, але і Зеленський. Втім вони обидва визнають росію винною у вторгненні і незчисленних жертвах серед українців і екології України. Зрозуміло, що такі заяви не є капітуляційними і робляться в інтересах справедливості і миру, а не в інтересах агресора.

    Джерело: Духовний Фронт України.

    Найсвіжіше

    Популярне