Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Патріарх Варфоломій назвав війну Путіна «нечестивою і диявольською»

    Війна росії проти України є нечестивою, вважає Патріарх Константинопольський Варфоломій. Цими словами він діаметрально протистоїть думці патріарха Кіріла.

    Кіріл порівняв вторгнення в Україну зі священною війною і пообіцяв солдатам рай, якщо вони загинуть у бою, передає cne.news

    Варфоломій в інтерв’ю стамбульському виданню Die Tagespost заявив, що війна є диявольською.

    Патріарха Варфоломія особливо шокувала проповідь, яку Кіріл виголосив у Москві тиждень тому. У ній Кіріл провів паралель між загиблими в Україні російськими солдатами і жертовною смертю Христа на хресті, заявивши, що вмираючи в Україні, російським солдатам будуть прощені всі їхні гріхи. Патріарх Варфоломій сказав: «Те, що він сказав останнє, а саме, що всі ті, хто помре на цій війні, підуть прямо в Царство Боже як мученики, це те, що не відповідає православному вченню».

    Патріарх Варфоломій висловив сум з приводу стану відносин між Константинопольським і Московським Патріархатами, які були розірвані російською стороною.

    У літургії Вселенського Патріархату Патріарх Кіріл і надалі буде згаданий в диптиху, «хоча Митрополит України Епіфаній попросив нас скликати Всеправославний Собор, щоб засудити патріарха Кіріла».

    Найсвіжіше

    Популярне