П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Архієпископ УПЦ (МП) похвалив Феофанівський собор, який не проголосив незалежності від РПЦ

    Архієпископ УПЦ (МП) у Хмельницьку Віктор (Коцаба) похвалив Собор у Феофанії, який пройшов рік тому і не проголосив незалежності від Російської Церкви. Попри відсутність відділення від Моспатірархату, Коцаба каже, що рішення Собору були правильними.

    Відео заяви опублікували на сторінці facebook Хмельницької єпархії УПЦ.

    «Рік церковного життя засвідчив правильність рішень Собору УПЦ − декілька днів тому наголосив Священний Синод УПЦ. Соборні рішення за минулий рік пройшли свою рецепцію у житті Церкви. Вони поступово увійшли в загальноцерковне буття. Більшість вірян УПЦ усвідомлено сприйняла ці діяння соборного розуму, виявленого у Дусі Святому», – зазначив єрарх УПЦ.

    Він проігнорував той факт, що навіть окозамилювання на Соборі в Феофанії спричинили розкол в УПЦ (МП) і єпархії на тимчасово окупованих територіях перейшли під пряме керування Кіріла (Гундяєва), а не митрополита Онуфрія. Ці факти суперечать твердженню Коцаби про правильність рішень Собору.

    Таким чином архієпископ Віктор (Коцаба) не вбачає проблем у статусі УПЦ (МП), яка є частиною Моспатріархату, що благословляє загарбників на війну проти України.

    Нагадаємо, що інший архієрей УПЦ (МП) Сільвестр (Стойчев) визнав відсутність проголошення автокефалії на минулорічному травневому Соборі в Феофанії. Відповідно це ще раз підтверджує правильність висновків ДЕСС, що УПЦ (МП) є структурним підрозділом РПЦ.

    Отже, всередині УПЦ (МП) існують різні погляди: одні визнають існуючу невизначеність і залежність від Москви, інші стверджують, що Собор в Феофанії прийняв правильні рішення, опосередковано хвалячи перебування всередині РПЦ. Є й такі, як протоєрей юридичного відділу УПЦ (МП) Бахов, що говорять про “автокефальний статус”, який нібито має УПЦ (МП).

    Загалом ситуація демонструє розбіжності в поглядах і суперечливу комунікацію з боку єрархів УПЦ (МП), що не сприяє вирішенню її статусної проблеми. Ситуацію погіршує і майже повна відсутність зв’язків УПЦ (МП) із Вселенським патріархатом.

    Раніше Духовний Фронт України писав про «недоавтокефалію», аналізуючи статус УПЦ (МП) після змін статуту.

    Найсвіжіше

    Популярне