Середа, 27 Березня, 2024
Бiльше

    ДЕСС: Зміна статуту «УПЦ» не призвела до розриву церковно-канонічного зв’язку з РПЦ

    Державна служба України з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС) за підсумками релігієзнавчої експертизи Статуту про управління Української Православної Церкви (в єдності з Моспатріархатом) на наявність церковно-канонічного зв’язку з Московським патріархатом (Російською Православною Церквою) дійшла висновку, що УПЦ досі має такий зв’язок з церквою агресора.

    «Прийняття нової редакції Статуту про управління УПЦ (від 27.05.2022) та Постанови Собору УПЦ не призвели до розриву церковно-канонічного зв’язку Української Православної Церкви із Російською Православною Церквою. Статус УПЦ як структурного підрозділу РПЦ, що користується певними правами самостійності, але не утворює автокефальну Церкву, залишається незмінним», – йдеться в повідомленні на сайті ДЕСС.

    Крім цього, експертна група релігієзнавців зазначила, що УПЦ (МП) відносно РПЦ має церковно-канонічний зв’язок частини із цілим.

    «Відносини УПЦ з РПЦ не є відносинами однієї самостійної (автокефальної) церкви з іншою самостійною автокефальною церквою. УПЦ (МП, – ред.) також не має статусу автономної Церкви, який би визнавався іншими церквами, а, отже, з точки зору еклезіології та канонічного права є структурним підрозділом РПЦ, що має окремі права самостійного утворення без власної канонічної суб’єктності», – зазначають експерти.

    Нинішня діяльність чи бездіяльність найвищих органів церковної влади та управління УПЦ (МП) свідчить про те, що УПЦ (МП) продовжує перебувати відносно РПЦ у відносинах підпорядкування, підкреслюють представники, що проводили релігієзнавчу експертизу.

    УПЦ (МП) «не діє як самостійна (автокефальна) Церква і не проголошує власної самостійності (автокефалії). Жодних документів чи дій, які б свідчили про трансформацію УПЦ в самостійну відносно РПЦ релігійну організацію, членами Експертної групи не виявлено», – йдеться в заяві релігієзнавців.

    Експерти додають, що Константинопольський патріархат вважає ієрархів УПЦ (МП) не місцевими правлячими єпископами, а лише російськими архієреями, що мають резиденцію в Україні, а жодна Помісна православна Церква не визнала УПЦ (МП) відмінною від РПЦ церквою.

    Також, УПЦ (МП) не вчинила жодних канонічних дій щодо співпраці з іншими Помісними православними церквами, які б підтверджували наявність реального, а не декларативного наміру виходу УПЦ (МП) зі складу РПЦ.

    Нагадаємо, що експертиза статуту УПЦ (МП), зміненого на соборі в Феофанії, ДЕСС проведена відповідно до рішення Ради національної безпеки і оборони України від 1 грудня 2022 р. «Про окремі аспекти діяльності релігійних організацій в Україні і застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», введеного в дію Указом Президента України від 1 грудня 2022 р.

    Для виконання експертизи було створено Експертну групу, до складу якої увійшли п’ятеро професорів, докторів наук та один кандидат наук — фахівці у галузі релігії, історії церкви, свободи совісті, державно-конфесійних відносин, богослов’я, які мають фахові наукові публікації з історії, соціології, філософії, релігії взагалі та у сфері дослідження Східного Православ’я зокрема. Серед них: Козловський І.А., старший науковий співробітник відділення релігієзнавства Інституту філософії імені Г.С. Сковороди НАН України, кандидат історичних наук; Саган О.Н., завідувач відділенням релігієзнавства Інституту філософії імені Г.С. Сковороди НАН України, доктор філософських наук, професор;  Смирнов А.І., професор кафедри історії імені проф. М.П. Ковальського Національного університету «Острозька академія», доктор історичних наук; Филипович Л.О., провідна наукова співробітниця відділення релігієзнавства Інституту філософії імені Г.С. Сковороди НАН України, докторка філософських наук, професорка; Харьковщенко Є.А., завідувач кафедри релігієзнавства Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доктор філософських наук, професор; Чорноморець Ю.П., професор кафедри богослов’я та релігієзнавства Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова, доктор філософських наук, професор; Кочубей В.Ю., головний спеціаліст Відділу співпраці з релігійними спільнотами Державної служби України з етнополітики та свободи совісті, секретар Експертної групи.  Головою Експертної групи обрано Сагана О.Н.

    Читайте також аналіз зміненого статуту УПЦ (МП) на Духовному Фронті України.

    Найсвіжіше

    Популярне