Неділя, 28 Квітня, 2024
Бiльше

    У Киево-Печерській лаврі відкрилась виставка про храми України, сплюндровані російськими окупантами

    У четвер, 11 травня, у Трапезній палаті Національного заповідника «Киево-Печерська лавра» відбулося відкриття виставкового проєкту «…Але будуть відроджені у славі і силі», присвяченого храмам і сакральним спорудам різних віросповідань та конфесій на теренах України, понівеченим внаслідок повномасштабної військової агресії російської федерації.

    За понад рік повномасштабної війни російські окупанти зруйнували, пошкодили чи сплюндрували майже пів тисячі храмів і сакральних споруд в Україні. Серед них – храми та молитовні будинки, каплички та придорожні хрести, зали царства, синагоги, мечеті, хачкари й меморіали, релігійні навчальні заклади. З-поміж пошкоджених релігійних споруд понад сто зруйновані вщент. Унаслідок воєнних дій пошкоджено щонайменше 20 релігійних споруд, які мають історико-культурну цінність та є пам’яткою архітектури й мистецтва національного значення, повідомляє Держслужба з етнополітики та свободи совісті.

    “Зруйновані храми — це далеко не єдині злочини, які чинить росія. Сьогодні у місті Сімферополі відбулося захоплення окупантами Кафедрального Собору Православної Церкви України — останнього українського храму в анексованому Криму. Підступно, без жодних пояснень і попереджень виламали двері храму, описали майно, вигнали представників релігійної громади, стареньку маму митрополита. – повідомив голова Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Віктор Єленський. – Звичайно цей храм буде повернуто Україні, митрополит Кримський Климент буде знову там служити. Ми сьогодні маємо висловити свою солідарність з вірянами, які страждають у Криму, на окупованій Херсонщині, Донеччині, Луганщині. Віряни там, за свою віру, за свою совість отримують такі тюремні терміни, від 8 до 19,5 років, які не присуджували навіть за радянських часів.”

    Росіяни цілеспрямовано й систематично руйнують українські храми – матеріальне втілення духовності. Промовисто про ці злочини розповіли світлини, відео та експонати зі зруйнованих храмів, зібрані в експедиціях на деокупованих територіях.

    Та попри те, що йде війна віряни відновлюють свої храми, їм допомагають волонтери, закордонні фонди. Такі ініціативи є на Київщині, Чернігівщині.

    “Триває ця страшна війна, яка забирає щодня цвіт нашої нації — наших новітніх героїв, мирних мешканців, дітей. Також страждають і храми. Ця виставка покликана засвідчити, що зло неодмінно буде покаране. Тому що зло не властиве людській природі, але після гріхопадіння зло увійшло у світ і ми бачимо реальні його наслідки. Воно увірвалося в наш спільний мирний дім. Ми боремося зі злом і я переконаний, що спільними зусиллями ми його здолаємо, ми здолаємо агресора. Ми прагнемо, щоб в Україні запанував справедливий мир, але він буде лише тоді, коли ми здобудемо повну перемогу, коли остаточно виженемо окупанта з нашої української землі. І цьому бути, тому що ми з вами приречені на перемогу — правда перемагає, добро перемагає, життя перемагає, світло перемагає темряву. Ми пройдемо ці випробування. Вони зроблять нас сильнішими духовно, витривалими і після нашої перемоги ми будемо відновлювати, відроджувати і відбудовувати те, що агресор зруйнував і все буде ще кращим. Все у наших руках, ми і надалі в єдності будемо робити все від нас залежне, щоб наближати нашу спільну перемогу”, – сказав Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній, Предстоятель Православної церкви України.

    Експозиція організована Спільними зусиллями Національного заповідника «Києво-Печерська лавра», Національного музею історії України у другій світовій війні. Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні Музею Революції Гідності, за участі та сприяння Православної Церкви України.

    Виставка «…Але будуть відроджені у славі і силі» триватиме впродовж року.

    Найсвіжіше

    Популярне