Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    В єпархії УПЦ (МП) на Закарпатті назріває скандал із призначенням нового благочинного

    У “Хустській” єпархії Української православної Церкви (в єдності з Московським патріархатом) назріває новий скандал, який може мати далекосяжні наслідки, враховуючи повномасштабну війну Росії проти України.

    Після вторгнення Росії до України, низка єпархій УПЦ (МП) поспіхом вийшла з-під юрисдикції МП, щоб розірвати будь-які відносини із ворожою Російською православною церквою. У Тячівському районі Закарпаття, де компактно проживають представники румунської національної меншини, рішення щодо виходу з-під контролю “Хустської” єпархії УПЦ (МП) прийняло одразу ціле Солотвинське благочиння, священники якого дали хороший приклад іншим.

    Нагадаємо, Закарпаття складається із двох єпархій УПЦ (МП): “Мукачівської” та “Хустської”. Час від часу в різні скандали потрапляє саме “Хустська” єпархія УПЦ (МП), керівник якої митрополит Марк (Петровцій) має громадянство РФ, а вікарний єпископ Симеон (Голубка) має родинні зв’язки у РПЦ.

    Керівництво вказаної єпархії також відмовилося публічно забороняти підконтрольним релігійним громадам поминати Московського патріарха Кіріла (Гундяєва) під час богослужінь. На відміну від керівника “Мукачівської” єпархії УПЦ (МП) митрополита Феодора (Мамасуєва), який у перші дні війни видав церковний указ про повну заборону поминання моспатріарха.

    Днями вірян та священників Солотвинського благочиння УПЦ (МП) збурила неочікувана та шокуюча новина: керівництво “Хустської” єпархії УПЦ (МП) має намір призначити нового благочинного – скандально відомого Венедикта Хромея.

    Біографія даного клірика є неосяжною та наповненою російськими слідами. З цікавого та актуального – Венедикт Хромей підтримує ідеологію “русского міра”, є ярим прихильником “радикального русинства”, має зв’язки з особами, які несуть загрозу національній безпеці України.

    Венедикт, незважаючи на повномасштабне вторгнення РФ в Україну, дозволяє собі проводити богослужбові ритуали в атрибутиці, на якій майорять російські держані символи, які прямо вказують на підтримку держави-агресорки.

    Венедикт Хромей не приховує своїх проросійських поглядів: у монаха у соцмережах повний набір “русского міра”, “вєлікая побєда 75 лєт», і русинська символіка “підкарпатських русинів”, і пости із російським патріархом Кірілом. Венедикт, як і багато інших служителів МП, – “внє політікі”. Але чомусь репостить дописи місцевих депутатів ОПЗЖ і, навіть, Шарія. Також монах підтримує російську теорію про те, що не Росія напала на Грузію, а саме Грузія напала на Цхінвал. Не виключено, що він так само думає і про напад Росії на Україну.

    Чи дійсно керівництво “Хустської” єпархії УПЦ (МП) вважає, що саме такий священник повинен очолити ціле благочиння? Яке, тим паче, з перших днів війни порвало зв’язки із Московським патріархатом. І, взагалі, чи потрібно такому священнику проводити богослужіння у період, коли Україна бореться із російським ворогом?

    Можливо керівництво “Хустської” єпархії УПЦ (МП) має свої задуми. Проте вони не повинні нести загрозу національній безпеці нашої держави та створювати осередок напруги в релігійному середовищі спокійного Закарпаття.

    Найсвіжіше

    Популярне