Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Архієрей УПЦ МП, який на Закарпатті блокує розрив відносин з рпц, виявився громадянином російської федерації

    Духовний Фронт України вже неодноразово писав про активізацію релігійного питання у нашій державі від початку повномасштабної агресії, що її абсолютно невиправдано розв’язав кремль.

    Також ми не оминули увагою Закарпатську область України, на території, якої існують дві єпархії: Мукачівсько-Ужгородська (очолює митрополит Феодор Мамасуєв) та Хустсько-Виноградівська (очолює митрополит Марк Петровцій).

    Попри зростаюче бажання мешканців Закарпаття відмежуватись від діяльності московського патріархату, загадані архієреї не благословляють навіть припинення поминання патріарха кіріла (гундяєва). При цьому, на їхню позицію не змогла вплинути навіть панівна серед духовенства обох єпархій думка про необхідність вжиття відповідних заходів та розрив адміністративної єдності з рпц.

    Примітно, що позиція Хустського владики Марка навіть посилилась після того, як з більшості областей України почала надходити інформація про перехід десятків парафій УПЦ МП до складу Православної церкви України.

    Як виявилось, така відданість митрополита Марка (Петровція) «русскому міру» не є випадковістю.

    Як повідомляють власні джерела Духовного Фронту України з числа кліриків УПЦ МП Закарпатської області, Марк (Петровцій) виявився громадянином країни-агресорки – російської федерації. На підтвердження цього, співрозмовники надали редакції ДФУ фотокопію особистого паспорта, виданого міністерством закордонних справ рф на ім’я Ніколая Івановича Петровція.

    Зображення: Духовний Фронт України

    Більш того, офіційний сайт російської православної церкви вказує, що Ніколай Петровцій (митрополит Марк) є постійним членом Священного Синоду УПЦ МП, освіту здобув у московській духовній семінарії та академії, а у 2001 році отримав високу російську світську нагороду – «орден дружби народів рф».

    Скріншот з офіційного сайту рпц

    З огляду на такі факти, стає зрозуміло, чому митрополит Марк (Петровцій) вперто відмовляється ініціювати скликання Собору та Синоду УПЦ МП для прийняття історичного рішення про розрив адміністративної єдності з рпц, і чому він досі не видав наказ по очолюваній ним єпархії про заборону поминання моспатріарха кіріла (гундяєва). Хустський владика не може піти проти своїх.

    Варто відзначити, що окремі соціологічні дані свідчать про те, що понад 50% вірян УПЦ МП підтримують остаточний розрив стосунків з рпц, а 42% вважають, що відновлення дружніх стосунків українців з росіянами взагалі неможливе ніколи.

    Яке рішення у контексті сказаного прийме громадянин рф Ніколай Петровцій, відомий як митрополит Хустський УПЦ МП Марк? Патріотом якої держави він виявиться, чи зможе вчинити відповідно до християнського віровчення і відмовитись від ідеології токсичного «русского міра»? Ці питання лишаються відкритими.

    Найсвіжіше

    Популярне