Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    На Закарпатті у Солотвинській ТГ усі шість парафій УПЦ МП приєднались до ПЦУ

    На Закарпатті у Солотвинській територіальній громаді всі шість парафії УПЦ МП приєднались до ПЦУ. Відповідне рішення було ухвалено на зборах представників релігійних громад УПЦ МП Солотвинської селищної ради.

    Про це повідомляє mukachevo.net

    Так, з під юрисдикції московського патріархату вирішили вийти громади:

    1. Свято-Михайлівського храму смт Солотвино,
    2. Петропавлівського храму с. Нижня Апша,
    3. Хрестовоздвиженського храму с Глибокий Потік,
    4. церкви Різдва Богородиці с. Середнє Водяне,
    5. Вознесенського храму с. Топчино,
    6. Покровського храму смт. Солотвино.

    Нагадаємо, раніше закарпатці звернулись із проханням заборонити діяльність УПЦ МП до президента і ВРУ. Також на Закарпатті прохання про закриття неба підписали всі конфесії окрім єпископів УПЦ МП.

    Хустська єпархія Української православної церкви Московського патріархату, що на Закарпатті «тріщить по швам»

    Чергова доленосна подія у православ’ї Закарпаття відбулося у вівторок  22 березня під час проведення позачергових зборів представників релігійних громад Хустської єпархії УПЦ населених пунктів Солотвинської селищної ради Тячівського району, під головуванням голови громади Василя Йовдія.

    голова ОТГ Василь Йовдій
    голова ОТГ Василь Йовдій

    У зборах прийняли участь керівництво Солотвинської ОТГ, благочинний Солотвинського округу, настоятель Хрестовоздвиженської церкви с. Глибокий Потік протоієрей Михаїл Марина, настоятель Петропавлівського храму с. Нижня Апша протоієрей Стефан Білецький, настоятель Свято-Михайлівського храму ст.Солотвино протоієрей Дорин Білецький, настоятель Різдва Богородиці с. Середнє Водяне протоієрей Юрій Алб, настоятель Вознесенського храму с. Топчино протоієрей Юрій Офрім та настоятель Покровського храму селища Солотвино протоієрей Ілля Бокоч, а також небайдужі парафіяни.

    Основним приводом для проведення зборів було колективний розгляд питання щодо виходу релігійних громад УПЦ МП Солотвинського округу з підпорядкування Хустської єпархії УПЦ МП.

    По даному питанні виступили всі присутні, які в один голос заявили про необхідність негайно розриву релігійного зв’язку із патріархом Кірілом, який благословляє військових Росії на вбивство українців та Московським патріархатом, який також підтримує вказану позицію.

    З даного приводу також виступив Василь Йовдій, який проінформував присутніх про позицію Московського патріархату, який підтримав війну Російської Федерації проти України, фактично благословивши агресора на вторгнення та початок війни проти українського народу, результатом таких дій є численні жертви та знищення інфраструктури України. У зв’язку із чим, голова Солотвинської ОТГ висловив прохання підтримати всіх присутніх кліриків рішення щодо виходу з під юрисдикції московського патріархату.

    За результатом проведеного голосування, рішення щодо виходу з під юрисдикції Московського патріархату прийняли 177 осіб, 3 особивиступили проти. Вказане рішення було оформлено відповідним протоколом зборів, який особисто засвідчений присутніми.

    Слід наголосити, що Василь Йовдій це черговий голова ОТГ, який разом зі своєю громадою правильно прийняв рішення, надавши приклад іншим Закарпатським громадам та духівникам Московського патріархату.

    Черговий сигнал для керівництва Хустської єпархії УПЦ МП, які в перші дні війни не визнали агресію Російської Федерації стосовно України та по нинішній день поминають патріарха Кіріла у своїх храмах! Нещодавно, на 25-й день війни, таке поминання “гаспадіна нашего Кіріла” здійснив очільник УПЦ МП Онуфрій (Березовський).

    Фото: mukachevo
    Фото: mukachevo

    Найсвіжіше

    Популярне