П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Єрарх УПЦ МП Коцаба заявив, що вони не несуть відповідальності за проросійські співи в Лаврі

    Архієпископ УПЦ Московського патріархату Віктор (Коцаба), відзначив, що вони не несуть відповідальності за проросійську пісню вірян УПЦ МП в Києво-Печерській Лаврі. «Навіть якщо відео справжнє, воно не може впливати на долю Лаври, керівництва УПЦ (МП, – ред.) чи тим більше всієї Церкви», цитує Коцабу сайт Politica.

    «Відповідно, якщо правоохоронці знайдуть у цих діях склад злочину, то відповідальність лягає на конкретних людей, але не на всю Церкву, адже багато наших сільських священників і парафіян так ніколи і не дізнаються про цю пісенну творчість. Ось це і є той самий принцип розділення індивідуальної і колективної відповідальності», – підкреслив Коцаба.

    Архієпископ Віктор, який до того ж є фігурантом бази “Миротворець”, нагадав, що «офіційну позицію Церкви з будь-яких питань можуть висловлювати тільки офіційні особи і тільки через офіційні ресурси Церкви».

    Водночас Коцаба не повідомив, чому колаборанти в рядах УПЦ МП досі не позбавлені посад і не заборонені в служінні.

    Попри те, що віряни УПЦ МП роблять все з “благословення настоятеля”, на думку єрарха, записане на відео виконання групою жінок-мирянок певної пісні, як і інші подібні піснеспіви після закінчення молебню, – «це завжди особиста ініціатива тих, хто співає, а не особливе благословіння священноначалля монастиря».

    Очевидно, що в УПЦ МП відчувають серйозні наслідки після оприлюднення відеозапису з «дзвонами над росією» в той час, як росія завдає ракетні удари по всій Україні. Тому верхівка УПЦ МП намагається перекинути відповідальність із себе на вірян. Мовляв, самі вивчили пісні і самі співають «наперекір» священноначалля.

    «Матушка-Русь» в Києво-Печерській лаврі

    Як повідомляв Духовний Фронт України, Лаврський “диригент” співу”Звон плывёт над Россиею” тікає за кордон від правосуддя, за допомогою Новінського. Також релігієзнавець Ігор Козловський назвав системним явищем проросійські піснеспіви у Києво-Печерській лаврі. СБУ відкрила кримінальне провадження щодо прославляння «русского міра» у Києво-Печерській Лаврі.

    Попри те, що архієпископ УПЦ МП (Іона) Черепанов і митрополит УПЦ МП Павло (Лебідь) визнали, що у Лаврі справді співали про «дзвони над росією», головна юристка УПЦ МП Вікторія Кохановська назвала відео «провокацією» від ПЦУ. Коханівська заявила, що «на ПЦУшного Омеляна Михайла, до Поліції України подано, до Шевченківського районного суду, також подано скарги, заяви і до СБУ направлено, бо ВИМАГАЄМО за сколот в державі, почати притягувати до відповідальності ПЦУшників».

    Раніше Кохановська грозилась, що подала до суду на священника ПЦУ, який опублікував відео зі співами про «матушку Русь».

    Нагадаємо, 13 листопада священник ПЦУ Михайло Омельян опублікував відео на якому чутно, як у Києво-Печерській лаврі віряни УПЦ МП співають пісню про «захист Росії» Богородицею. Відео, яке йому надали студенти Київської Православної Богословської Академії. Пізніше у СБУ і Нацполіції повідомили, що вже працюють над відео з Печерської лаври, де співають «Звон плывёт над Россиею». Міністр Ткаченко заявив, якщо відео про “Матушку-Русь” автентичне, послідують процесуальні дії щодо очільників УПЦ МП.

    Пізніше священник ПЦУ опублікував повне відео з Лаври і написав, що чекає вибачення за звинувачення у брехні.

    Найсвіжіше

    Популярне