П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Це не покарання: речник ПЦУ пояснив перебування екс-голови МЗС РПЦ Алфеєва в Угорщині

    Речник Православної Церкви України, архієпископ Євстратій прокоментував  звільнення митрополита Іларіона (Алфеєва) та відправку його до Будапешта. За його словами це не було «покаранням». Адже за пару тижнів до великого нападу цей «дипломат» за чергову побрякушку на рясу вихваляв кремлівського тирана і називав свій відділ «чимось подібним до міністерства оборони».

    Через це архієпископ ПЦУ зробив наступні висновки, якими він поділився у Фейсбуці:

    – його вивели з-під очікуваних санкцій та обмежень, надавши можливість залишитися в ЄС для переміщення та особистих зустрічей (і тепер Угорщина – єдиний член ЄС, через позицію якого двічі ім’я Гундяєва було вилучене з списку на санкції);

    – з об’єктивних причин в ЄС лишилася лише одна столиця, де російські дипломати-шпигуни почувать себе більш-менш вільно, тому там необхідно було поставити людину з досвідом і відповідними зв’язками в Москві, щоби координувати і церковний напрямок кремлівської активності (хтось має сумнів у тісних зв’язках Алфеєва зі спецслужбами, без яких просто в принципі неможливо потрапити на вищі щаблі системи Відділу зовнішніх зв’язків РПЦ?);

    – на випадок очікуваного краху нинішнього режиму Алфеєву створюють легенду «борця проти агресії» та «постраждалого від путінізму» – саме так створювали легенду Редігеру, супер-лояльному агенту КДБ, коли його звільнення з посади керуючого справами МП у 1980-х приправили чутками, що він нібито «написав Горбачову листа на захист Церкви, за що його покарали» (ага, лишивши в Синоді та призначивши в Ленінград, на другу за значенням єпархію в СРСР).


    Нагадаємо,  митрополит РПЦ Іларіон (Алфеєв) у 2021 році порівняв свій відділ Зовнішньо-церковних зв’язків із Прикордонною службою і назвав однією із основних задач захищати кордони Московської Церкви в Україні, які нібито порушив Вселенський патріархат, коли надав Томос про автокефалію Православній Церкві України.

    «Діяльність ВЗЦЗ можна порівняти зі служінням прикордонників: ми покликані охороняти зовнішні рубежі нашої Церкви. Найважчим викликом, […] стали антиканонічні дії Константинопольського Патріарха, який своїм визнанням розкольників в Україні […] зруйнував відносини з Московським Патріархатом […]», – сказав митрополит РПЦ Іларіон (Алфеєв).

    На думку митрополита Московського патріархату, надання автокефалії ПЦУ зруйнувало відносини із Московським патріархатом і стало «головним викликом для РПЦ», але його відділ – ВЗЦЗ – «сприяє виробленню можливих шляхів виходу з цієї важкої ситуації».

    Таким чином митрополит Московського патріархату Іларіон ще раз підтвердив що в Україні існує Російська православна Церква із центром в Москві, яку він назвав «нашою». Аналогічно РПЦвУ назвав і президент Росії Владімір Путін.

    Ще до того, Алфеєв закликав Путіна висловитися про «зовнішньополітичні загрози». Також раніше глава «МЗС» РПЦ Іларіон висловлював думки, що ПЦУ може послабити Росію.

    29 травня 2022 року митрополит РПЦ Іларіон (Алфеєв) сказав, що УПЦ МП від РПЦ не відокремилася, а підтвердила статус наданий Москвою 30 років тому. За його словами рішення Собору УПЦ МП,  були спрямовані, зокрема, на захист її майна. 

    Найсвіжіше

    Популярне