Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Глава «МЗС» РПЦ Іларіон впевнений, що ПЦУ може послабити Росію

    Після того як представник РПЦ обурювався, що уряд РФ не заніс хабаря Кіпрській Церкві, Голова Відділу Зовнішньоцерковних зв’язків митрополит РПЦ Іларіон (Алфеєв) почав критикувати закордонних політиків. Він впевнений, що Православна Церква України може послабити Російську Федерацію і цьому допомагає США.

    Таку думку він висловив коментуючи недавні заяви держсекретаря США Майка Помпео, передає офіційний сайт РПЦ.

    За словами єрарха РПЦ, США зацікавлені в розвалі Росії й тому допомогли у становленні Православної Церкви України та її визнанню у вселенському православ’ї.

    Також Іларіон звернув увагу на слова Помпео, де той говорив, що особисто подбав про те, щоб Сполучені Штати Америки допомогли «митрополиту Православної Церкви України уникнути російського впливу». На думку РПЦ це свідчить про «відкрите втручання в міжцерковну політику».

    Іларіон вказав на те, що Помпео вважає за можливе втручатися в церковні справи при тому, що сам не є православним християнином. Що цікаво, церковник не зауважив, що у нього під боком в Кремлі проживає «православний» Владімір Путін, який окупував частину України й пів острів Крим, а також винний у вбивствах десятки тисяч людей.

    Митрополит РПЦ впевнений, що слова держсекретаря США з приводу «звільнення від російського впливу» предстоятеля ПЦУ означають, що він підтримав Православну Церкву України, а отже, на його думку, підтримав «розкол».

    Алфєєв не згадав, що РЦП починаючи із 2018 року в односторонньому порядку сама розірвала євхаристичне єднання із Вселенською церквою та зі всіма хто визнав ПЦУ. Однак, він вважає що, можна навіть говорити про те, що «цей розкол був інспірований американською владою, тому що ті вже давно живуть надією на подальше ослаблення Росії», яке, на їхню думку, означає і «подальше ослаблення Православ’я».

    «Тому була розроблена політична стратегія, яка була спрямована спочатку на відчуження Української Церкви від Російської Церкви, потім на відчуження грецького Православ’я від російського Православ’я», – підкреслив Іларіон.

    «Якщо пан Помпео вважає це своєю дипломатичною перемогою і під ці переможні реляції хоче піти з політичної сцени, то це, звичайно, справа його совісті», – резюмував митрополит Іларіон.

    Нагадаємо, раніше Помпео заявляв, що РФ поширює дезінформацію про пандемію і намагається захопити Православну церкву. Держсекретар США також назвав президента РФ Владіміра Путіна небезпечним для всіх любителів свободи.

    Найсвіжіше

    Популярне