Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦ обурені, що Кремль не заніс хабаря Кіпрській церкві

    У Російські православній церві обуренні бездіяльністю російської влади, яка, на їх думку мала занести хабарі Кіпрській церкві, щоб остання не визнавала ПЦУ.

    Член Синодальної богослужбової комісії РПЦ, професор, кандидат богослов’я диякон РПЦ Владімір Васілік звинуватив російську дипломатію та «Газпром» у тому, що вони не підкупили Православні Церкви, які визнали українську автокефалію, і не зупинили цей процес.

    Про це пише Credo.Press з посиланням на блог Андрєя Кураєва.

    Представник РПЦ зокрема зазначає, що визнання ПЦУ Кіпрською Православною Церквою було закономірним, але російська влада мала чинити тиск, щоб цього не сталося.

    «Зрозуміло, що всі ці ганебні процеси з т. зв. ПЦУ пов’язані з серйозними глобальними зрушеннями, з серйозним впливом державного департаменту США і його неприкритим тиском на православний світ. Однак чомусь подібного тиску не було з боку світської влади РФ. За часів Федора Івановича і Олексія Михайловича російські посли вирушали в Константинополь, в Олександрію і Єрусалим зі скринями, повними соболів і золота. Де тепер ці посли? Чому наше зовнішньополітичне відомство не робить настільки ж сильного впливу на наших “грецьких друзів”? Де газпромівські гроші, з держбюджету спрямовані на благу мету консолідації православного світу і збереження авторитету Московського Патріархату в ньому?

    Якщо держава не зацікавлена ​​в підтримці власної Церкви, в тому числі на міжнародній арені, не зацікавлена ​​навіть в її збереженні, то постає велике питання про життєздатність цієї держави. Чи буде вона завтра? І чи будуть на чолі її ті особи, які не бажають забезпечити її збереження?» – зазначає представник РПЦ.

    Васілік зазначив, що якщо Росія не зацікавлена в збереженні впливу РПЦ то РФ завтра може зникнути.

    «Якщо держава не зацікавлена ​​в підтримці власної Церкви, в тому числі на міжнародній арені, не зацікавлена ​​навіть в її збереженні, то встає велике питання про життєздатність цієї держави. Чи буде вона завтра? І чи будуть на її чолі ті особи, які не бажають забезпечити її збереження? Як то кажуть, ті, хто не хоче годувати свою армію, будуть годувати чужу, з відомими корективами, це теж справедливо щодо Церкви».

    Андрєй Кураєв нагадав, що нещодавно єпископ Флавіан (Митрофанов) розповів, за дорученням московського патріарха в 2018 році їздив до Лівану та Сирії в складі делегації, яка офіційно доставила в регіон гуманітарну допомогу, а неофіційно – гроші патріарху Антіохийскому Ігнатію IV за те, щоб той виступив на стороні Москви в питанні надання автокефалії Українській православній церкві.

    Крім того Кураєв поставив під сумнів авторитет РПЦ через такі хабарі: «Василик, звичайно, психічно своєрідна людина, і тому, здається, сам не дуже розуміє, що він сказав. «Авторитет Московського Патріархату», мовляв, тримається на хабарях. Авторитетний Патріархат. Конкретний».

    Найсвіжіше

    Популярне