Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    У ЗМІ з’явився список репресованих лукашенківським режимом священників

    Режим лукашенка продовжує переслідування щодо священнослужителів та віруючих різних конфесій за їхню громадянську позицію, засудження насильства та війни Росії проти України. Зростає кількість затримань священнослужителів та віруючих, а зараз узагалі забирають храми. Таким чином, репресії лукашенківського режиму призводять до руйнівних наслідків для прав людини, включаючи свободу віросповідання.

    На сайті nash-dom.info зібрали численні факти цих порушень.

    Зазначається, що керівництво Білоруської Православної Церкви Московського патріархату подало до 4-го головного управління КДБ список із близько 100 «неблагонадійних» священнослужителів.

    Суди вимагали у вигляді штрафів у справах зазначених у моніторингу на суму 112 тисяч 792,5 білоруських рублів. Відомо не менше 25 резонансних випадків звільнення, усунення та примусу до відставки. У моніторингу також зафіксовано 297 діб арешту. На цей момент є підтвердження 97,5 років сумарного покарання 12 осіб ув’язненням у колоніях та в’язницях. Чекають на суд і можливі великі терміни ще п’ятеро. Практично всі з тих, хто був засуджений на тюремні терміни або довго перебував-перебуває в СІЗО, були визнані політв’язнями.

    До списку потрапили не всі репресовані в Білорусі з тих, хто носить сан священнослужителя або є культовим служителем, а також тих, хто просто брав участь у службах чи релігійних обрядах. Тим не менш в моніторинг потрапило 62 такі випадки і понад 100 постраждалих осіб.

    Немало священників у Білорусі підтримують росію і путіна. Так священник РПЦ у Білорусі порівняв напад Росії на Україну з хрестовим походом.

    Найсвіжіше

    Популярне