Середа, 15 Травня, 2024
Бiльше

    Разом з Україною: Патріарх Варфоломій прийняв у своїй резиденції делегацію з УКУ

    У квітню неділю, 28 квітня архієпископ Константинополя, Вселенський Патріарх Варфоломій І у своїй резиденції на Фанарі, у Стамбулі прийняв делегацію програми Київського християнства Українського католицького університету. У складі делегації були – адміністративний директор програми Мирослав Сеник, академічний координатор програми д-р Іван Альмес, жертводавець УКУ Олег Шуптар . Делегація відвідала патріаршу резиденцію з благословення Блаженнішого Святослава, Глави УГКЦ та Великого канцлера УКУ .

    Про це повідомляється на сайті УКУ.

    Делегація УКУ та архієпископ Константинополя, Вселенський Патріарх Варфоломій І
    «З великою вдячністю пишемо Вам з Києва, славного та історичного християнського центру, митрополичого престолу. Центру, який понад тисячоліття зберігав і плекав духовні та культурні зв’язки з іншим центром – Константинополем. Попри повномасштабне вторгнення Росії, несправедливу війну, щоденні обстріли та терористичні атаки з боку росіян, ми продовжуємо молитися і твердо стояти на нашій Богом даній землі – нашій Україні. Дякуємо за Ваші молитви та справедливе засудження несправедливої ​​війни Росії проти України. Дякуємо за щирі молитви та рішення підтримки України. Ми сподіваємося, що разом наближаємо кінець війни та справедливий мир», – звернувся Блаженніший Святослав у листі, який передав делегацію Патріархові Варфоломієві.

    У патріаршій резиденції
    Патріарх Варфоломій прийняв делегацію у своїй кабінеті. Він передав вітання всіх спільнот УКУ, зауваживши, що вражені активністю в університеті. Також Патріарх висловив беззастережну підтримку України та засудив несправедливу війну Росії проти України.

    Команда програми УКУ «Київське християнство » подарувала його Всесвятості 32 томи із видавничої серії «Київське християнство», які відтепер охороняються у патріаршій бібліотеці. Іван Альмес наголосив, що дослідницька програма і видавнича серія має на меті переосмислити релігійну та культурну історію Центрально-Східної Європи з погляду Києва. Такі видання сприяють перегляду та переосмисленню історії та богословської думки Київської Церкви, що є особливо необхідним для подолання постколоніальної спадщини Російської імперії та Радянського союзу. 

    Особливо знаково, що в останній із виданих книг англійською та грецькою мовою під назвою « Dmitrievskii’s Euchologia. A Modified English Version of Volume II of Aleksei Dmitrievskii’s Description of Liturgic Manuscripts Preserved in the Libraries of the Orthodox East (Kyiv 1901) опубліковане вітальне слово Патріарха Варфоломія. Публікацію підготувала до друку дослідницька група з Австрійської академії наук під керівництвом проф. Клавдії Рапп, а вступну статтю написав диякон д-р Даниїл Ґаладза. Книгу можна переглянути онлайн на ресурсі ErUCU .

    Також делегація передала Патріархові Варфоломію лист від Тараса Добка, у якому ректор наголосив на важливості засудження єресі «російського світу»: «Ми вважаємо, що християнам вкрай важливо протидіяти геноцидній ідеології «русского мира», яка намагається сховатися під маскою «православної цивілізації». Дедалі частіше лунають оцінки як серед православних, так і серед католиків про необхідність скликання Всесвітнього церковного форуму для засудження єресі та ідеології “русского мира”, особливо тепер, після проголошення “святенної війни” та використання імені Божого для вбивства людей. Звертаємося до церковних ієрархів з проханням обговорити цю ідею».

    Також у листі ректор УКУ висловив підтримку нещодавнім офіційним заявам Патріарха про спільне святкування всіма християнами Пасхи: «З великим ентузіазмом підтримуємо Вашу ідею святкування Великодня в один день усіма християнами. Ми сподіваємося святкувати Великдень разом не лише у 2025 році, а й у наступних роках».

    У листі також наголошується про важливість екуменічної освітньої співпраці в Україні. « Ми бачимо раду, як отримати Томос у 2018 році українське православ’я зростає у своїй інституції після місії та християнському служінні. УКУ намагається зробити свій внесок у цей процес у різний спосіб. Видавнича серія “Київське християнство” є добрим свідченням цього. УКУ відкритий для проведення навчання чи стажування, літніх чи зимових шкіл для викладачів чи студентів православних закладів в Україні. Ми також відкриті до організації конференцій, проведення досліджень та розвитку інших форм співпраці з Константинопольським Патріархатом та тими Православними Церквами, які підтримують український народ у його прагненні захистити свою гідність і свободу», – звернувся в листі до Патріарха ректор Тарас Добко.

    Наприкінці зустрічі Мирослав Сеник подарував Патріархові картину із зображенням Маріуполя авторства іконописи Уляни Креховець.

    Українська делегація висловлює подяку україномовній громаді в Стамбулі, зокрема Архимандриту Методію (Волощенку), а також Українському товариству взаємодопомоги в Стамбулі (Ukrayna Dayanışma Derneği).

    Найсвіжіше

    Популярне