Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    У Росії суд продовжив примусове лікування шаману Габишеву, який йшов виганяти Путіна

    Уссурійський районний суд продовжив шаману якутському Алєксандру Габишеву примусове лікування у міській психіатричній лікарні спеціального типу. Про це повідомив його адвокат Алєксєй Прянішніков.

    Суддя відмовила у клопотанні захисту про проведення психолого-психіатричної експертизи у НДІ ім. Сербського в Москві, тому що “надто довго це все”, розповів Прянішніков. Він зазначив, що сторона захисту оскаржуватиме рішення, передає “Настоящєє врємя”.

    Напередодні повідомлялося, що перед судом Габишеву замінили лікаря. За словами правозахисників, він провів із шаманом розмову, що фактично була допитом. Лікарня відмовилася надати адвокатам копію медкарти Габишева.

    “12 липня лікарська комісія Приморської крайової психіатричної лікарні дійшла висновку про доцільність переведення Алєксандра до стаціонару загального типу і звернулася до суду з відповідним поданням. А вже 27 липня комісія тієї ж лікарні, але вже в іншому складі раптово дійшла висновку про погіршення стану Алєксандра та про необхідність залишити його у стаціонарі спеціалізованого типу”, – розповів тоді Прянішніков.

    Пізніше цю ухвалу скасували, і справу було направлено на новий розгляд. “Ілюзій, що його звільнять, я б не мав. Однак є ймовірність, що Алєксандра переведуть до лікарні загального типу з більш м’яким режимом, до Якутська”, – коментував це рішення Прянішніков.

    Наприкінці січня 2021 року для примусової госпіталізації Габишева до психдиспансеру задіяли 50 поліцейських та дев’ять машин. Затримувати Габишева прибули кілька високопосадовців, у тому числі заступник міністра МВС. За кілька днів до цього Габишев оголосив про новий похід на Москву, який планував на березень 2021 року.

    У травні 2021-го суд Якутська відмовив захисту Габишева, який вимагав визнати незаконним його примусову госпіталізацію. 26 липня шаман був відправлений на примусове лікування у кримінальних справах щодо застосування насильства до правоохоронців та екстремізму.

    Габишев отримав широку популярність у березні 2019 року, коли розпочав пішу подорож з Якутії до Москви з метою “вигнати Путіна” з Кремля. Він заявляв, що президент Росії є “породженням темних сил” і вигнати його під силу лише шаманові.

    Шаман пройшов близько 3 тисяч кілометрів із 8 тисяч і залучив безліч послідовників. Але в ніч проти 19 вересня на кордоні Бурятії та Іркутської області його затримали співробітники правоохоронних органів у масках зі зброєю. Його відправили назад до Якутії і 20 вересня помістили до республіканського психоневрологічного диспансеру.

    Пізніше стало відомо, що проти Габишева порушили кримінальну справу щодо публічних закликів до екстремістської діяльності. Згідно з матеріалами його справи, “Габишев з 6 березня по 22 травня, перебуваючи в невстановленому місці, звернувся особисто до групи людей із закликами до здійснення екстремістської діяльності”.

    Найсвіжіше

    Популярне