Середа, 27 Березня, 2024
Бiльше

    «Ніхто не має права благословляти війну!» Речник ПЦУ виступив на засіданні Всесвітньої Ради Церков

    Речник Православної Церкви України, архієпископ Євстратій (Зоря) виступаючи на Всесвітній раді Церков (ВРЦ) звернув увагу на підтримку РПЦ злочинів Кремля. Він підкреслив, що ніхто не має права благословляти війну і закликав світ поширювати правду про війну в Україні та молитись за неї.

    “Ми вдячні керівництву Всесвітньої Ради Церков за публічну підтримку з початку повномасштабної агресії Росії, зокрема через Ваші звернення до російського Патріарха Кіріла. Ніхто не має права благословляти агресію, ніхто не має права виправдовувати воєнні злочини та акти геноциду. Сподіваємося, що Асамблея зможе знайти відповідні слова та дії, щоб і надалі бути свідками правди”, – зазначив архієпископ Євстратій (Зоря) під час виступу на ВРЦ.

    Архієпископ зазначив, що трагічні події війни, яку росія розпочала і жорстоко веде проти нашого народу, явно вимагають змін. Православна Церква України вже подала заявку на повноправне членство у Всесвітній Раді Церков, і від імені мільйонів вірних християн, об’єднаних більш ніж 7 тисяч парафій, і просить підтримати це прохання.

    Владика Євстратій наголосив, що українці успішно боряться за свою свободу, за своє незалежне майбутнє, правда на боці українського народу. А де правда, там Бог, а де Бог, там перемога.

    “Сьогодні на українців напали грабіжники. Багато хто з вас мало знає про нас, а для деяких ми чужі, як самаряни для євреїв. Але ми, християни України та український народ загалом просимо у вас милосердя, молитви та практичної допомоги у кожного з вас. Не проходьте повз наші страждання і наш біль, як священник і левіт у притчі!”, – йшлось у промові архієпископа.

    Він подякував всім, хто вже проявив і продовжує проявляти доброту самарянина до українців і особливо за молитви.

    “Дякуємо за гуманітарну допомогу, за допомогу українським біженцям. Стільки всього потрібно зараз, а стільки всього знадобиться в майбутньому, щоб відбудувати після війни. Ми відкриті до співпраці і будемо вдячні за будь-яку підтримку. І те, що ви можете зробити, щоб допомогти Україні зараз – бути свідком правди і боротися за неї”, – розповів речник ПЦУ.

    Він також розповів про розстріл окупантами священника ПЦУ Ростислава Дударенка.

    Цими днями у Німеччині триває асамблея Всесвітньої Ради Церков.

    Міжнародна мережа науковців — богословів, релігієзнавців, істориків, соціологів релігії — різних віросповідань або без релігійної приналежності закликали Всесвітню Раду Церков призупинити членство Російської Православної Церкви в цій організації, поки вона голосом своєї вищої влади однозначно не засудить війну проти України.

    Нагадаємо, Всесвітня Рада Церков не викреслила РПЦ зі своїх лав. Також президент Німеччини звинуватив керівництво РПЦ у приєднанні до злочинів війни проти України. У РПЦ назвали такі твердження тиском.

    Раніше Всесвітня Рада Церков засудила використання «релігійної мови» для виправдання війни в Україні, при цьому сама заява не містила прямого засудження російського вторгнення в Україну.

    Найсвіжіше

    Популярне